OPEC: Povećava se potražnja za naftom

Dodajte komentar

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u mjesečnom izvještaju navela da očekuje da će svjetska potražnja za naftom u prosjeku iznositi 99,1 milion barela dnevno u prvom kvartalu sljedeće godine, što je 1,1 milion barela više u odnosu na prošlomjesečnu prognozu.

„Dio oporavka koji se ranije očekivao u četvrtom kvartalu ove godine pomjeren je u prvi kvartal sljedeće nakon čega slijedi intenzivniji oporavak tokom druge polovine 2022“, navodi se u izvještaju međunarodne organizacije.

U njemu se predviđa da će uticaj nove omrikon varijante korona virusa biti blag i kratkotrajan, prenosi Danas.

Cijena nafte je oslabila 10 odsto 26. novembra kada su se pojavili izvještaji o omrikonu, jer su se trgovci plašili ponovnog udara na potražnju. Ali OPEC i njegovi saveznici odlučili su 2. decembra da se drže planiranog povećanja proizvodnje za januar, što je kockanje koje se, izgleda, isplatilo kako se cijene stabilizuju.

U izvještaju, OPEC je ostao pri svojoj prognozi da će svjetska potražnja za naftom porasti za 4,1 milion barela dnevno u 2022. godini. Ovogodišnja prognoza rasta je takođe ostala nepromijenjena.

Očekuje se da će svjetska potrošnja premašiti granicu od 100 miliona barela dnevno u trećem kvartalu 2022. godine, u skladu sa prošlomjesečnom prognozom. Na godišnjem nivou, prema podacima kojima raspolaže OPEC, svijet je posljednji put koristio više od 100 miliona barela nafte dnevno u 2019. godini.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *