Elektronska evidencija turističkog prometa

Dodajte komentar

Vlada je planirala da poveže Registar boravka stranaca sa Centralni turističkim registrom kako bi došla do preciznije evidencije boravka turista u Crnoj Gori i bolje naplate prihoda u toj glavnoj privrednoj grani, odnosno, do elektronske evidencije turističkog prometa.

Ova informacije je sadržana u Nacrtu Programa ekonomskih reformi (PER) za period od naredne do 2024. godine o kome se javna rasprava završava krajem ove sedmice.

”Siva zona” poslovanja prisutna je kod velikog broja zemalja, pa tako i u Crnoj Gori i već duži niz godina predstavlja jedan od najvećih izazova, sa kojima se suočava privreda, posebno kada je riječ o uslužnim djelatnostima, odnosno u turizmu, trgovini i građevinarstvu.

Mjera uspostavljanja elektornske evidencje turističkog prometa podrazumijeva unapređenje sistema evidencije boravka turista u Crnoj Gori kroz povezivanje Registra boravaka stranaca i Centralnog turističkog registra uz izradu mobilne aplikacije za prijavu gostiju. Osnovni cilj je stvaranje preduslova da se na sveobuhvatan način obezbijede tačni i ažurni podaci o ostvarenom turističkom prometu”, objašnjeno je u Nacrtu PER-a.

U dokumentu se navodi da se ti podaci odnose na broj i strukturu gostiju u ugostiteljskim objektima, broju ostvarenih noćenja, vrijeme boravka i drugo.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *