Besac – heritage reatrat nagrađen na Balkanskom bijenalu arhitekture

Dodajte komentar

Arhitektonski tim u sastavu Nemanja Milićević, Marko Stjepčević, Ema Alihodžić Jašarović i Sanja Paunović Žarić, dobitnici su druge nagrade u kategoriji enterijer, na ovogodišnjem Balkanskom arhitektonskom bijenalu u Beogradu.

Priznanje im je pripalo za projekat adaptacije i enterijera u okviru tvrđave Besac, koji je koncipiran kroz ideju Besac Heritage Retreat.

Ovogodišnje bijenale pod nazivom Iconic nomads in global village, koje se održava od 8. do 16.decembra u prostorijama Kino Balkan u Beogradu, okupilo je autore iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije i Rumunije. U nekoliko različitih kategorija, koje obuhvataju arhitektonske realizacije, enterijer, industrijski dizajn, ali i nerealizovane projekte,pristiglo je preko 350 radova.

Zemlja domaćin ove godine je Hrvatska, a za komesara je izabran arhitekta renomiranog arhitektonskog studija 3LHD i profesor zagrebačkog arhitektonskog fakulteta Saša Begović.

Komesarka za Crnu Goru ove godine je arhitektica Sonja Radović-Jelovac.

Tvrđava Besac kao vrijedno istorijsko kulturno dobro koje datira iz perioda XV vijeka, postavlja se kao veoma zahtjevan zadatak koji implicira specifičan i odgovoran pristup arhitektonskog tima.Uz stroge konzervatorske uslove koji su pratili izradu projekta enterijera, arhitektonski tim se odlučuje na koncept negativa spoljašnjem – snažno materijalizovanom kamenom ambijentu, uvodeći korisnika u tamni, ahromatski crni prostor restorana, koji potcrtava arhetip kuće i svodi ga na njegove osnovne elemente. Otvaranje sloja kamenog zida koji ostaje vidan do kote parapeta, naglašava se taktilnost i svjesno se ukazuje na istorijsku slojevitost prostora. Izbor enterijerskih elemenata koji se ogleda kroz komade namještaja, teži savremenoj interpretaciji tradicionalnih arhitektonskih koncepcija. Vinski zid, postaje jedini element koji se pojavljuje na zidovima restorana, pri čemu prozorski otvori sa kadriranim vizurama na jezero i kamene zidine, postaju sastavni dio enterijerske scenografije.

Muzej vina, kao dio aneksa predstavlja nesvakidašnji prostor koji se nalazi u kuli, a čiji kameni svod veoma autentično gradi karakter prostora. U tom kontekstu, projektni tim svoju enterijersku intervenciju vidi kao scenografiju koja je samo privremeno unešena u opnu. Stav je zadržati i istaći kameni svod, suptilno ga osvjetljavajući, dok svi ostali elementi ostaju na podu. Centralni vinski sto za degustaciju i izlaganje vina, predstavlja centar događaja, i kao takav postaje novo vizuelno i funkcionalno težište prostora.

Market vina koncipiran je kao prostor za izlaganje kroz dizajnirani system polica koje definišu površine zidova i kreiraju enterijersku opnu, na kojima se izlažu lokalni domaći proizvodi. Upotrebom crne boje, ovaj proctor se vizuelno i enterijerski, nastavlja na temu restorana i muzeja vina.

Crna boja ostaje vezni motiv za sva tri prostora, ali i element parternog uređenja, koji se čita kroz izgrađene crne platform / terase, izbor mobilijara i ostale prateće elemente u prostoru, kao što su rukohvati ipostamenti za izlaganje…

“Besac” je mjesto koje miješa zahtjeve kulture i lokalne zajednice dok na Na putu održivosti a u smislu valorizacije kroz konkretne sadržaje, lokalitet inkorporira dva ključna postulata za svoj dugotrajni razvoj: 50% kulture i 50% inkluzije lokalne zajednice. Sa ovim programskim i sadržajnim konceptom garantovan je najveći stepen ispravnosti i opravdanosti valorizacije objekta a ujedno podignut nivo aktivacije lokalnog življa, proizvođača i generalne turističke i kulturne ponude.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *