Azijske berze u crvenom

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači zabrinuti zbog novih restriktivnih mjera protiv nove varijante koronavirusa u sve više zemalja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,2 posto. U Australiji su, pak, blago porasle.

Najviše su jutros pali kineski indeksi, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor zbog zaoštravanja regulacije u tom sektoru.

I na ostalim su berzama ulagači oprezni jer su juče pale cijene dionica na Wall Streetu. Dow Jones oslabio je 0,89 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,91, a Nasdaq indeks 1,39 posto.

Prošle nedjelje su ti indeksi snažno porasli jer su, nakon poruka stručnjaka da omikron možda nije opasniji od prethodnih varijanti virusa, popustila strahovanja od novih restriktivnih mjera i zatvaranja ekonomija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *