Visoka inflacija kao najava podizanja kamatnih stopa u 2022.

Dodajte komentar

Indeksi Njujorške berze snažno su porasli prošle nedjelje, a dobre vijesti nisu pokolebale ni vijesti o inflaciji od 6,8 posto u novembru, najvišoj u gotovo 40 godina.

Samo nekoliko dana nakon što su se ulagači prilično uplašili omikrona, pa čak i upozorenja Fed-a da će njegovo povlačenje novčanih podsticaja ići brže od predviđanja, Wall Street je ponovno zakoračio protiv rekorda. Dow Jones je prošle nedjelje dobio četiri posto, kao i širi indeks S&P 500 (najviše od februara), što je manje od jedan posto udaljeno od rekordne vrijednosti.

Najava inflacije od 6,8% čak je naišla na odobravanje, jer su se neki bojali da će rast cijena biti 7%.

Ogromni fiskalni i monetarni podsticaji, u kombinaciji s poremećenim lancima snabdijevanja, podstakli su rast cijena kakav u Sjedinjenim Državama nije zabilježen od 1982. Temeljna inflacija (bez cijena energije i hrane) porasla je za pola posto na mjesečnom i godišnjem nivou za 4,9 posto (najviše od 1991.). Svijetla tačka bili su polovni automobili, hotelski smještaj i cijene avio karata, gdje je rast cijena bio niži od očekivanog. To bi mogao biti znak da se inflacija već bliži vrhuncu.

Nedavno je predsjednik Feda Jerome Powell najavio da će zvaničnici centralne banke na sjednici u decembru zbog visoke inflacije raspravljati o mogućem ubrzavanju plana ukidanja programa otkupa obveznica.

Uskoro se očekuje i povećanje kamata. U anketi Reutresa analitičari procjenjuju da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova u trećem tromjesečju iduće godine.

No, ostane li inflacija visoka još nekoliko mjeseci, Fed bi mogao povećati cijenu novca i prije.

Kako će Federalne rezerve SAD-a reagirati na sve ove inflatorne pritiske ove nedjelje? Očekuje se da će Fed ubrzati proces sužavanja (srezaće 30 milijardi dolara svaki mjesec) i okončati QE program u martu, utirući put za prvo povećanje kamatnih stopa nakon epidemije.

Očekuje se da će se to dogoditi u maju ili junu, nakon čega slijedi barem još jedno povećanje kamatnih stopa u 2022. Takva su trenutna tržišna očekivanja, ako Fed bude više “glumio” jastrebove, to će loše uticati na indekse.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *