EPCG raspoložena da Unipromu, pored već postojećeg popusta, ponudi dodatnu stimulativnu mjeru

Dodajte komentar

ElektroprivredaCrne Gore (EPCG) je raspoložena da Unipromu, pored već postojećeg popusta, ponudi dodatnu stimulativnu mjeru koju ta kompanija može da iskoristi za isplatu bruto zarada zaposlenih u primarnoj proizvodnji. To je odlučeno na vanrednoj sjednici Odbor direktora EPCG.

“Ta stimulativna mjera će biti stvar pregovora za koji smo otvoreni. Mi ulažemo toliko energije da izađemo u susret Unipromu i sigurno nećemo učestvovati u gašenju Kombinata aluminijuma, već su naše namjere cijelo vrijeme bile u dijelu da Uniprom KAP nastavi kontinuiranu proizvodnju primarnog aluminijuma“, kazao je glavni finansijski direktor EPCG-a, Miro Vračar, nakon održane sjednice Odbora direktora.

Kako je istakao, ponuda Uniproma da Elektroprivreda preuzme upravljanje KAP-om nema formalno-pravni karakter ponude, već se može tretirati kao pismo namjere.

Osim toga, EPCG nije registovana za obavljanje djelatnosti proizvodnje aluminijuma., a izmjena registrovanih djelatnosti, po Statutu, nije u nadležnosti Odbora direktora. To može uraditi Skupština akcionara, odnosno većinski vlasnik čiji je predstavnik Vlada Crne Gore.

“U slučaju poslovne odluke Uniprom-a da obustavi proizvodnju primarnog aluminijuma, EPCG će količine električne energije koje bi bila u obavezi da obezbijedi za proizvodnju, prodati na tržištu iz kojih sredstava se po odluci akcionara može isplatiti dividenda, čime bi se stekli uslovi da se iz budžeta finansiraju obaveze prema zaposlenima u primarnoj proizvodnji aluminijuma u KAP-u“, kazao je član Odbora Rajko Radusinović.

Odbor direktora će, kako je saopšteno novinarima, sa pismom namjera upoznati većinskog akcionara koji bi se u odgovarajućoj proceduri odredili u odnosu na njega.

“EPCG i dalje izražava spremnost za pregovore sa kompanijom Uniprom o cijeni i ugovorenoj količini električne energije za narednu godinu“, kazao je Radusinović.

Kako je istakao sa Unipromom, ukoliko dođe do pregovora, pokušaće da se dogovore oko količine isporučene energije i oko cijene po megavat satu.

“Na većinskom vlasniku je u dijelu stimulativnih mjera da po osnovu ostvarenih pozitivnih efekata električne energije može da upotrijebi za isplatu i obaveze prema KAP-u. Tržište je otvoreno, Uniprom je trgovac na tržištu električne energije isto kao i Elekreprivreda, otvoreni su mu i berza i tržište, može da kupi energiju gdje god hoće ako može povoljnije i jeftinije nego što može da uradi u EPCG. Za sada vidimo da ne može. Dali smo popuste od početka. Danas su ti paramateri na osnovu kojih smo utvrdili naše polazne elementne znatno iznad onih koji su bili u momentu kada smo mi to utvrđivali i ta cijena se iz dan u dan mijenja. U petak je na tržištu na godišnjem nivou bila oko 195,7 eura, a danas je već 212-217 po MGW/h. Ne moramo govoriti o nestabilnosti tržišta. I sam Uniprom zna kakva je situacija na berzi“, kazao je Vračar.

Kako je naglasio, otvoreni su za pregovore i razgovore, ali samo u dijelu donesenih zaključaka.

“Od pozitivnih efekata po osnovu prodaje količine električne energije koju bi trebalo obezbijediti za KAP zavisiće naši postignuti rezultati. Sve efekti našeg pozitivnog poslovanja uplaćujemo državi u budžet. Država je naš većinski vlasnik i ona će odlučiti o stimulativnim mjerama prema zaposlenima u KAP-u ako donesu odluku o prekidu proizvodnje“, naglasio je Vračar.

Član Odbora direktora, Aleksandar Dožić, istakao je da pokušavaju da nađu rješenje do one granice u kojoj neće nanijeti štetu EPCG.

“Spremni smo za dalje dijaloge do granice do koje neće biti ugrožena stabilnost energetskog sistema Crne Gore, odnosno EPCG“, poručio je Dožić.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *