U 2022. olakšice za avio-prevoz ka 13 destinacija

Dodajte komentar

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore, na čijem je čelu Nebojša Đoković, odlučio je da u narednoj godini listu strateških ruta čine letovi ka 13 destinacija. Na osnovu toga, avio-prevoznici koji slijeću u vazdušne luke u Podgorici i Tivtu biće u prilici da koriste različite podsticajne mjere najmanje do kraja 2022. godine.

Strateške rute iz Podgorice činiće letovi ka Londonu, Parizu, Rimu, Briselu, Berlinu, Stokholmu, Milanu, Barseloni, Minhenu i Dortmundu, a iz Tivta ka Londonu, Mančesteru i Berlinu.

Kako se navodi u ovom dokumentu, koji je od strateškog značaja za ekonomiju cijele države, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović definisao je početkom februara formiranje „radnog tima za poboljšanje avio-dostupnosti Crne Gore, sa zadatkom uspostavljanja komunikacije sa avio-kompanijama, svjetskim turoperatorima u cilju definisanja strateških ruta koje su prepoznate kao interesantne za povezivanje sa niskobudžetnim avio-kompanijama“.

Međutim, ne zna se kako je odluku o definisanju strateških ruta – koje se, prevashodno, odnose na saobraćaj i turizam – donio Odbor direktora ACG, a još manje kako je Vlada usvojila dokument u čijem nastajanju nijesu učestvovala druga stručna tijela koja definišu saobraćajnu i turističku politiku.

Kako se navodi u odluci Vlade, podsticaji se odnose na one avio-kompanije koje imaju najmanje jednu letilicu čija je baza neki od crnogorskih aerodroma. Uslov za državnu subvenciju je i da ima cjelogodišnje letove sa najmanje dvije rotacije na četiri rute, od čega barem dvije treba da budu sa tivatskog aerodroma. Takođe, avio-kompanija mora prevoziti najmanje 100.000 putnika ka našim aerodromima.

Najveće popuste ostvarivaće za prelete između podgoričkog i tivatskog aerodroma, te za parking vazduhoplova koji će im biti omogućen bez naknade. Za ostale aerodromske usluge imaće popust od 50 do 80 odsto od ukupnog iznosa. No, popusti važe i za avio-prevoznike koji imaju najmanje linije koje održavaju najmanje dva puta sedmično tokom ljetnje sezone letova (31. mart – 31. oktobar), s tim što su na nivou 40, odnosno 50 odsto. Takođe, u dokumentu se najavljuje da će ovakav olakšan režim važiti ne samo u narednoj, već i tokom 2023, odnosno 2024. godine.

To znači da će u narednoj godini pomoć Crne Gore dobiti one kompanije koje su direktna konkurencija državnoj Air Montenegro, preciznije – niskobudžetne Ryanair i Wizz Air, ali i Air Serbia s obzirom na pristupačne cijene karata za mnoge destinacije i broj prevezenih putnika. Naime, oni održavaju letove ka pomenutim odredištima sa oba crnogorska aerodroma i imaju dovoljan broj rotacija i vazduhoplova da jedan bude ovdje baziran. Na taj način će dodatno biti marginalizovana nacionalna avio-kompanija koja je do kraja septembra već „sakupila“ više od 2,5 miliona eura duga – ako se zanemari 30 miliona osnivačkog kapitala.

U dokumentu se takođe navodi da ove godine prvi put nije izdvojen novac za poboljšanje avio-dostupnosti, već je to „rezultat komercijalnog poslovanja ACG“. Ranije su se sredstva dodjeljivala kroz javni poziv i to agencijama i turoperatorima koji bi promotivnim aktivnostima u inostranstvu i atraktivnim aranžmanima za Crnu Goru dovodili turiste i time, ujedno, „punili” avione na rutama ka našoj zemlji.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *