Formiranje Fiskalnog savjeta: Na zahtjev EU do jače kontrole finansija

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja do kraja juna naredne godine bi trebalo da predloži izmjene Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koje će se odnositi na formiranje Fiskalnog savjeta.

Fiskalni savjet treba da bude nezavisno tijelo koje će nadzirati sprovođenje fiskalne politike i davati predloge i mjere za njeno unapređenje. Formiranje ovog tijela je i zahtjev Evropske komisije(EK). Uz to, njegovo formiranje bila je jedna od obaveza iz ugovora o kreditu od 60 miliona eura koji je bio namijenjen kako bi EU pomogla Crnoj Gori da ograniči ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.Taj ugovor je potpisala bivša vlast, a novac je isplaćen kroz dvije tranše. Ovaj novac je dio Programa makroekonomske pomoći EU za deset zemalja iz procesa proširenja i evropskog susjedstva, vrijednog ukupno tri milijarde eura.

”Kao što je predviđeno predlogom Fiskalne strategije opredjeljenje Vlade je da, u cilju unapređenja nadzora nad planiranjem i sprovođenjem fiskalne politike, stvori formalne pretpostavke za osnivanje nezavisnog tijela koje će se baviti ovim pitanjima. Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, sprovodio se projekat “Podrška uspostavljanju i funkcionisanju Fiskalnog savjeta” finansiran novcem iz EU.Taj projekat je za cilj imao pripremu najbolje međunarodne prakse kada je u pitanju osnivanje i funkcionisanje tijela za fiskalni nadzor i razmatranje opcija najadekvatnijeg modela za uspostavljanje tijela koje bi vršilo nezavisnu ocjenu fiskalne politike u Crnoj Gori, kao i preporuke u dijelu izmjene, odnosno donošenja zakonske regulative kada je u pitanju osnivanje savjeta”, kazali su “Vijestima” u resoru kojim rukovodi ministar Milojko Spajić.

EK je na ministarskom sastanku održanom 25. maja 2018. godine u Briselu, povodom ocjene Programa ekonomskih reformi Crne Gore za period od 2017. do 2019. godine dala preporuku da Crna Gora pripremi dokument o opcijama uspostavljanja nezavisnog tijela za fiskalni nadzor.

Iz Ministarstva finansija su rekli da preporuke eksperta i međunarodna praksa po pitanju osnivanja ovih tijela biće osnov za predlaganje izmjena Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojima će se formalno stvoriti pretpostavke za osnivanje Fiskalnog savjeta.

”Prema planu, očekuje se da konačni predlog izmjena Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji će sadržati odredbe koje se odnose na Fiskalni savjet Vlada utvrdi do kraja drugog kvartala (jun) 2022. godine. Ministarstvo već sve priprema i na tome radi posvećeno, da bi se što prije uspostavio jedan ovakav mehanizam nadzora, koji je ranije bio samo u najavama”, kazali su u ovom resoru.

Kada je u martu 2014. godine na predlog Ministarstva finansija usvajan sistemski Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti tadašnji poslanik i predsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović i predsjednik Senata Državne revizorske institucije Milan Dabović predlagali su da se njim definiše formiranje nezavisnog Fiskalnog savjeta. Međutim, tada nije bilo političke volje da se savjet formira. Ministar finansija je te godine bio sadašnji guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

CBCG, pod rukovodstvom Žugića, je u preporukama Vladi za vođenje fiskalne politike u 2017.godini navela da treba formirati Fiskalni savjet u čijem bi sastavu bili predstavnici DRI, CBCG, Ministarstva finansija i nezavisni eksperti. Damjanović i Dabović su tada kazali da Fiskalni savjet treba formirati na osnovu posebnog zakona, kao nezavisno tijelo u koje ne bi ulazili predstavnici drugih institucija, te da bi on trebalo da obavlja prethodne (ex-ante) kontrole makroekonomskih procjena umjesto DRI.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *