Čađenović: Projektom podstiču mlade da razmišljaju ekološki

Dodajte komentar

Projektom “Energija podvučeno zelenom” Crnogorsko elektrodistributivni sistem (CEDIS) želi da podstakne mlade da razmišljaju ekološki i svoje iskustvo prenose ostalima u zajednici, poručio je izvršni direktor te kompanije Vladimir Čađenović.

On je uručio novčane vaučere pobjednicima konkursa “Energija podvučeno zelenom”.

“Projektom smo željeli da damo vjetar u leđa školama i zajednici u cjelini u njihovim naporima da utiču na svijest učenika, nastavnika i javnosti o značaju životne sredine. Impozantan broj škola koje su
učestvovale sa svojim projekatima svjedoči da smo u tome i više nego uspjeli”, naveo je Čađenović.

U CEDIS-u su, kako je istakao, odlučni u nastojanju da upravljanje uticajima na okolinu bude sastavni dio njihovog poslovanja.

“Osim toga, projektom “Energija podvučeno zelenom”, naša kompanija je i simbolično, na 30-tu godišnjicu od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, dala podršku tom opredjeljenju naše države i njenom ekološkom putu”, dodao je Čađenović.

Cilj je, kako je istakao, da mlade, koji su pokretači svih dobrih energija u jednom društvu, ovim projektom podstaknu da razmišljaju ekološki i to svoje iskustvo prenose ostalima u zajednici.

“Tako stvaramo jednu moćnu armiju onih koji će čuvati i štititi prirodno bogastvo naše države”, kazao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, očekuju da će uskoro imati priliku da vide završene projekte koji će biti primjer i podstrek i ostalima da što predanije i studioznije rade na unapređenju i razvijanju ideja iz oblasti ekologije kako bi Crna Gora bila još ljepše i sigurnije mjesto za ostvarivanje svih životnih i poslovnih ciljeva.

Projekat “Izgradnja prve solarne učionice” koji je pripremila Javna ustanova (JU) Srednja ekonomska škola (SSŠ) “Mirko Vešović” iz Podgorice, osvojio je prvo mjesto na konkursu “Energija podvučeno zelenom”.

Drugo mjesto pripalo je projektu “Eko rasadnik” koji je kandidovala JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorica, dok je treće mjesto pripalo projektu “Zelena učionica na otvorenom – Eko gumno”, JU Osnovna škola (OŠ) “Štampar Makarije” iz Podgorice.

Osim njih, komisija u sastavu Marija Jovović – CEDIS, Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo – nacionalni koordinator za Crnu Goru za Međunarodni projekat “Eko škole”- član, Tatjana Zečević Miranović – CEDIS, Saša Karajović – NVO “EKOM” i član Fondacije za zaštitu životne sredine i Dušan Bugarin – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nagradila je još dva sjajna projekta: “Eko laboratorija” JU OŠ “Vuk Karađžić, Podgorica i “Školsko dvorište kao učionica na otvorenom” JU OŠ “Mihailo Žugić, Odžak, Pljevlja.

Direktorica, JU SSŠ “Mirko Vešović”, Dijana Vujačić, zahvalila je CEDIS-u, kao društveno odgovornoj kompaniji, koja je prepoznala značaj obrazovanja za održivi razvoj, koji ta škola već duži vremenski period detaljno sprovodi.

“Zahvaljujući njima mi sada imamo mogućnost izgradnje prve solarne učinioce u našem dvorištu, gdje će učenici, nastavnici imati mogućnost da u okviru savremnog ambijenta podižu ekološku svijest”, naglasila je Vujačić.

Prema njenim riječima, na pripremi i pisanju projekta radio je tim Eko kluba škole “Mirko Vešović”, na čelu sa profesorima.

“Mi smo kroz ovaj projekat dali doprinos koji će se valorizovati kroz činjenicu da ćemo štedjeti električnu energiju koja se troši u samoj školi ”, kazala je Vujačić.

Zamjenik direktora JU SSŠ “Spasoje Raspopović”, Vesko Mihailović, zahvalio je kompaniji CEDIS koja je došla na ideju da raspiše konkurs za ovaj projekat.

On je napomenuo da je škola nosilac zelene zastave i da je proglašena za Eko školu.

“Mi smo konkurisali sa projektom Eko plastenik i vjerujem da će ovaj konkurs biti dodatna motivacija za neke buduće projekte, ali i motivacija da se svi zaposleni uključe u ovaj projekta kako bi ga što
uspješnije sproveli”, rekao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, tim škole za ekološke projekte je od početka školske godine radio na pisanju i pripremi ovog projekta.

“Vjerujem da su napravili dobar rezultat što dokazuje i ova nagrada”, ocijenio je Mihailović.

Koordinator projekta JU OŠ “Štampar Makarije”, Rajna Ivanović, kazala je da njihov projekat “Zelena učionica”, ima za cilj da omogući djeci rad na otvorenom.

“Na taj način želimo da pokažemo koliko životna sredina utiče na bolje uslove za rad. Takođe, želimo da djeci pokažemo na koji način treba da se ophode prema životnoj sredini”, poručila je Ivanović.

Prema njenim riječima, pisanje projekta je trajalo oko pola godine Ivanović je zahvalila CEDIS-u što je prepoznao za realizaciju ideje škola koje će omogućiti edukaciju djece i razvoje ekološke svijesti kod
njih.

Koordinator na projektu Biljana Veličković iz JU OŠ “Vuk Karadžić” rekla je da je ideja njihovog projekta “Eko laboratorija”, uređenje školskog dvorišta, a sve u cilju bolje iskorišćenosti tog prostora.

Kako je navela, u pripremi projekta je učestvovao tim nastavnika koji vodi klub mladih naučnika u školi.

“Želim da se zahvalim CEDIS-u na prilici da učestvujemo u ovom projektu i nadam se da ćemo sredstva koja se opredijeljena iskoristiti na pravi način”, kazala je Veličković.

Direktorica JU OŠ “Mihailo Žugić” iz Pljevalja, Dušica Knežević, kazala je je da su, prije svega ponosni što su kao manja seoska škola “stali rame uz rame sa velikim gradskim školama” sa kvalitenom odrađenim projektom čiji je autor profesor razredne nastave Matija Zorić i koordinator Eko škole.

„Ovim prilikom bi u svoje lično ime i u ime škole zahvalila Zoriću“, istakla je Knežević.

Projekat “Školsko dvorište kao učionica na otvorenom”, kako je navela, realizovaće se u dvorištu matične škole u Odžaku i područne ustanove Borovica.

“Realizacijom projekta planiramo da riješimo neke probleme, odnosno stavljane u funkciju jednog dijela dvorišta, koje se nalazi iza škole i koje je neupotrebljivo”, naglasila je Knežević.

Ona je dodala da je zahvalna CEDIS-u na vrijednoj nagradi. CEDIS je u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao je 20.septembra konkurs za
projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”.

U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”. Fond za nagrade iznosio je 15 hiljada eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *