Očekuju se podaci koji će oblikovati odluke centralnih banaka

Dodajte komentar

Pažnja ulagača na valutnom tržištu usmjerena je na situaciju u SAD gdje je za danas zakazano objavljivanje podataka o inflaciji, uz očekivanje da će to uticati na odluku o povećanju kamatnih stopa u narednoj godini, zbog čega je prethodnih dana interesovanje za kupovinom dolara bilo izraženije usljed očekivanja da će nakon ovoga ojačati. Istovremeno, potez Narodne banke Kine (PBOC) uslovio je obaranje kursa juana.

Podaci iz SAD

Indeks dolara, koji sada iznosi 96,197, nastavlja rast sedmi dan uzastopno uoči očekivanja podataka o potrošačkim cijenama, čije je objavljivanje najavljeno za danas.

Očekivanja su da će godišnji porast potrošačkih cijena iznositi 6,8%, a ukoliko taj procenat bude veći tumačiće se kao mogući povod za ubrzanje pooštravanja američke monetarne politike.

Tokom dana takođe bi trebalo da bude objavljen i podatak o povjerenju potrošača, što bi takođe moglo da predstavlja još veći pritisak na cijene.

U tom smislu očekivanja su da će se inflatorni trend ubrzati na oko 7% na godišnjem nivou, zbog čega bi se stekli uslovi da Fed pooštri politiku već u martu.

Odluka Kine

Otvaranje azijskih tržišta valuta jutros je bilo u znaku gubitaka pozicija stečenih toko move sedmice u susret očekivanju američkih podataka.

Juan je tokom jučerašnjeg dana zabilježio pad nakon što je PBOC donijela odluku o podizanju obavezne devizne rezerve drugi put od juna. Kineska valuta bila je pod dodatnim pritiskom kada je PBOC objavila da su vrijednosti trgovačkog opsega ispod očekivanja.

Međutim, kontinuirana kupovina juana koju praktikuju korporacije koje su od početka pandemije prikupile ogromnu zalihu dolara dovela je do jutrošnjeg blagod oporavka na 6,365 u odnosu na dolar, što ukazuje na skoriju stabilizaciju.

Potez PBOC mogao bi da negira sva neposredna očekivanja daljeg pada vrijednosti kineske valute u odnosu na dolar, iako se ne očekuje značajniji rast, već mogućnost da vrijednost juana bude između 6,36 i 6,4 u odnosu na dolar.

Evropska tržišta

Euro, na kojeg povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi veoma negativno utiče, posebno onda kada politika Evropske centralne banke ne predviđa paralelno povlačenje takvog poteza, izgubio  je tokom jučerašjeg dana 0,4%, a njime se jutros nakon otvaranja azijskih tržišta trgovalo po cijeni od 1,1297 dolara.

Britanska funta od juče je pod pritiskom zbog pooštravanja epidemioloških mjera u toj zemlji za koje se procjenjuje da će usporiti privredni oporavak, a jutros se po otvaranju tržišta njom trgovalo po cijeni od 1,322 dolara.

Događaj na osnovu kojeg će biti vidljivije kakva se kretanja na valutnim tržištima mogu očekivati zakazan je za narednu sedmicu kada će se sastati Federalne rezerve, Evropska centralna banka, Banka Engleske i Banka Japana.

I na kriptovalutnom tržištu dolazi do manjih padova, a najveća među njima, bitcoin i jutros bilježi silazni trend i to od 2,67% i jutros vrijedi 48.197 dolara.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *