Kako je Švajcarska je postala vodeća zemlja za “turizam smrti”

Dodajte komentar

Švajcarska je odobrila upotrebu kapsule za samoeutanaziju, koja bi od 2022. godine mogla da se nađe u komercijalnoj upotrebi.

Njen kreator Filip Ničke ju je dizajnirao još 2019. i osnivač je organinazijacije Exit International koja se bavi humanizacijom cijelog ovog procesa. Kapsule Sarco prošle su pravni pregled i spremne su za upotrebu.

Nikče ističe da je najveća pogodnost njegovog izuma to što osobi koja koristi kapsulu za eutanaziju nije potreban lekar da pokuša da uvuče iglu i ne moraju da se uzimaju teški lijekovi. Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mesto na kom osoba želi da umre.

Kada se aktivira, kapsula se puni azotom, a količina kiseonika se smanjuje. Nakon toga osoba gubi svijest i konačno umire. Proces umiranja, kako navode, traje manje od minut.

Švajcarska je jedna od rijetkih zemalja koja dozvoljava potpomognuto samoubistvo svima koji to žele, bez starosne granice ili potrebne dijagnoze. Upravo zbog ovako progresivnih stavova, Švajcarska je postala vodeća zemlja za “turizam smrti”. Čak 221 osoba je došla u ovu zemlju kako bi izvršili samoubistvo u 2018, a broj se povećao na oko 1.300 prošle godine.

Cilj ovog izuma je da skloni bilo kakvu odgovornost medicinskih radnika u pacijentovoj odluci, jer je inače dalje potrebno da se osoba koja želi eutanaziju podvrgne detaljnim psihološkim testovima i da mu sam ljekar prepiše natrijum petnobarbital prije samoubistva.

Doktor se našao na meti osuda prije svega ljudi koji se protive eutanaziji, ali i onih koji njegove metode smatraju neprihvatljivim, već se zalažu za upotrebu gasa. On brani svoj izum time što takav način potpomognutog samoubistva nije moguć zbog uske povezanosti gasa sa holokaustom, te evropski građani prezaju od takvih metoda.

Onima koji su protiv Sarka smeta sve, pa i njegov futuristički dizajn koji, po njihovim riječima, glorifikuje samoubistvo. Takođe postoji i aplikacija za VR sistem koja vam omogućava da iskusite svoju smrt. Trenutno postoje samo 2 prototipa ove mašine, ali se sprema i treća koja je u procesu 3D štampanja, i očekuje se da će biti spremna za upotrebu već od sljedeće godine.

Izvor: Index, Noizz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *