Dožić: Razmatra se opcija da država kupi KAP; Bojanić: Želja Vlade da sačuva aluminijsku industriju

Dodajte komentar

U Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) održan je sastanak u vezi sa daljom sudbinom Kombinata aluminijuma na kojem je prisustovalo nekoliko ministara i  direktori energetskih kompanija. Na sastanak u Ministarstvu bio  je generalni menadzer Uniprom KAP Nebojša Dožić, a predsjednik Upravnog odbora EPCG Milutin Đukanović napustio je sastanak nakon dvadesetak minuta.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je nakon sastanka istakao da je na sjednici Vlade dogovoreno, se održi sastanak predstavnika tri ministarstva, energetskih kompanija o budućnosti KAP-a.

– U međuvremenu javio se gospodin Dožić i rekao da je imao razgovor sa radnicima, čiji su predstavnici neki dan bili u ministarstvu na sastanku sa mnom i ministrom Jakovom Milatovićem, kada su nam predočili zabrinutost za budućnost KAP-a. Kao odgovorna Vlada pristali smo da vidimo šta možemo da uradimo, bez obzira što se radi o privatnoj kompaniji – kazao je Bojanić.

Prema ministrovim riječima, da situacija u kojoj se KAP nalazi nije samo pitanje vlasnika, već da ima uticaj na ukupnu ekonomiju Crne Gore.

– Dožić je nakon sastanka sa radnicima predočio da ima ideju, pa smo ga pozvali da je i nama predstavi. Objasnio nam je svoje viđenje kako on vidi spašavanje KAP-a, mi smo to primili k znanju, ali pošto se radi o ozbiljnoj temi, a mi smo ozbiljna Vlada, zatražili smo da do sjutra prije podne dobijemo informaciju, da li iza svega toga stoji i vlasnik jer je potpuno izlišna priča ako iza nje ne stoji on – poručio je Bojanić.

Bojanić je istakao i da ne može da priča o konkretnijim varijantama, ali da je želja Vlade da pokuša da sačuva alumnijsku industriju u Crnoj Gori.

– Ajde da ostavimo za sjutra da vidimo šta je ponuda i ko sve stoji iza nje. Veoma smo raspoloženi, a ponude mogu da idu u više pravaca. Bez obzira na uvrede na ličnom nivou i prema Vladi, ostavili smo to po strani, da ova Vlada i resorna ministarstva, energetske kompanije, svi zajedno učinimo dodatni napor i sačuvamo aluminijsku industriju u Crnoj Gori – zaključio je .

Dožić je kazao da je poziv od radnika bio jutros u toku dana, s obzirom da pregovori oko produženja ugovora nijesu realni.

– Radnici su saopštili da postoji varijanta da država preuzme KAP i oni su me zamolili da dođem da predstavim te varijante, pošto sam ja tamo najduže od svih, 26 godina u KAP-u. U ime radnika sam došao da predstavim šta se radi u KAP-u kolegama iz ministarstava. Jedna od opcija, je i kupovina Kupovina kombinata aluminijuma od Uniproma – kazao je Dožić novinarima nakon sastanka.

Kako je dodao, to bi bila dobra varijanta, i nada se da će Vlada i Uniprom naći zajednički jezik.

– Radnicima je prihvatljiva bilo koja opcija, samo da Kombinat nastavi da radi – dodao je Dožić.

Sastanak je počeo u 18 časova, a trajao je više od dva sata.

Na sjednici Vlade se razgovaralo o tome da EPCG preuzme KAP. “Dan” je prošle sedmice pisao da EPCG razmišlja o mogućnosti da preuzme KAP.

Pejović je ranije danas kazao da ga niko nije zvao na pregovore i ponovio da su za njega pregovori završeni.

Uniprom je najavio plansko gašenje KAP-a od 15. decembra.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *