Putovanja po Evropi neće se još dugo vratiti na nivo prije pandemije

Dodajte komentar

Uprkos velikom oporavku ovog ljeta, obim putovanja u Evropi je još uvijek daleko od pretpandemijskog nivoa, za koje se ne očekuje da će biti nadmašeni do 2024. godine, prenosi Fena.

Najnovije izdanje tromjesečnog izvještaja “European Tourism Trends & Prospects” Evropske putničke komisije (ETC) nastavlja pratiti uticaj COVID-a 19 na sektor turizma, istražujući kako se aktivnost putovanja oporavlja usred trenutnog vala infekcija i tekućih kampanja vakcinacije.

Evropa trenutno ima najvišu stopu vakcinacije u svijetu, zbog čega se očekuje najbrži oporavak turizma.

Evropske destinacije su već uživale u ljetnoj sezoni koja je bila bolja od očekivane zahvaljujući uspješnim programima vakcinacije. Uvođenje EU digitalnog COVID-19 certifikata bilo je od suštinskog značaja za osiguravanje sigurnog putovanja diljem regije i pomoglo je u pojednostavljenju prekogranične mobilnosti.

Hrvatska i Grčka najbolje prošle

Intraregionalna putovanja su kao rezultat toga doživjela porast i predviđa se da će činiti 85 posto međunarodnih dolazaka u Evropu 2021. u odnosu na 77 posto dvije godine ranije.

Uočeni oporavak putovanja bio je različit među destinacijama, a najbolje su prošle one koje su ranije ponovo otvorile svoje granice za vakcinisane putnike.

Kao prva nacija koja se ponovo otvorila za turiste bez COVID-a, Grčka je ostvarila najsnažniji oporavak “preko noći”, 19 posto manje u odnosu na 2019. godinu, iako su strani dolasci bili slabi. Najveći porast dolazaka u odnosu na stopu 2019. zabilježen je u Hrvatskoj, koja je uspjela unaprijediti svoje dobre rezultate i van sezone sa 1,9 miliona dolazaka turista u septembru.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *