Amerika će tražiti zaustavljanje Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Dodajte komentar

Američki zvaničnici rekli su članovima Kongresa da imaju razumijevanja s Njemačkom oko zatvaranja gasovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, rekao je Reutersu u utorak viši zvaničnik u Kongresu.

Bijela kuća je saopštila kako je Njemačka preuzela obveze oko gasovoda Sjeverni tok 2 koji vodi od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora u slučaju agresivnog djelovanja Rusije. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da činjenica da gas još ne teče kroz Sjeverni tok 2 – na čelu s ruskim divom Gazpromom – stvorila je polugu za Zapad u odnosu na Putina, piše tportal.

‘Ako Vladimir Putin stvarno želi da gas prolazi tim gasovodom, možda neće željeti da rizikuje invaziju na Ukrajinu’, rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući. Sullivan je rekao da su Sjedinjene Države bile u kontaktu s odlazećom i budućom njemačkom vladom o Sjevernom toku 2 u kontekstu potencijalne invazije.

‘Tema budućnosti Sjevernog toka 2 u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu u nadolazećim nedjeljama je tema od najvećeg prioriteta. O njoj se temeljno raspravljalo’, rekao je.

Američki zvaničnici kažu da su od Njemačke dobili garancije da će gasovod biti isključen, rekao je pomoćnik u Kongresu. Ali nije jasno jesu li se dvije strane složile oko definicije invazije, rekao je pomoćnik.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *