Amerika će tražiti zaustavljanje Sjevernog toka 2 ako Rusija napadne Ukrajinu

Američki zvaničnici rekli su članovima Kongresa da imaju razumijevanja s Njemačkom oko zatvaranja gasovoda Sjeverni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, rekao je Reutersu u utorak viši zvaničnik u Kongresu.

Bijela kuća je saopštila kako je Njemačka preuzela obveze oko gasovoda Sjeverni tok 2 koji vodi od Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora u slučaju agresivnog djelovanja Rusije. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da činjenica da gas još ne teče kroz Sjeverni tok 2 – na čelu s ruskim divom Gazpromom – stvorila je polugu za Zapad u odnosu na Putina, piše tportal.

‘Ako Vladimir Putin stvarno želi da gas prolazi tim gasovodom, možda neće željeti da rizikuje invaziju na Ukrajinu’, rekao je Sullivan novinarima u Bijeloj kući. Sullivan je rekao da su Sjedinjene Države bile u kontaktu s odlazećom i budućom njemačkom vladom o Sjevernom toku 2 u kontekstu potencijalne invazije.

‘Tema budućnosti Sjevernog toka 2 u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu u nadolazećim nedjeljama je tema od najvećeg prioriteta. O njoj se temeljno raspravljalo’, rekao je.

Američki zvaničnici kažu da su od Njemačke dobili garancije da će gasovod biti isključen, rekao je pomoćnik u Kongresu. Ali nije jasno jesu li se dvije strane složile oko definicije invazije, rekao je pomoćnik.

(SEEbiz)

Check Also

Kako da znate kada je vaša ambicija dobra, a kada loša?

Ambicija može da se definiše kao težnja za nekom vrstom postignuća ili razlikovanja. Uključuje, prvo, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.