Američke kompanije planiraju najveće povišice od krize 2007. godine

Američke kompanije planiraju veće povećanje plata sljedeće godine nego što je to bio slučaj ikada od recesije 2007.-2009., prema novom izvještaju, koji dolazi usljed zategnutog tržišta rada i najveće inflacije u tri decenije. Istraživanje Conference Boarda pokazuje da kompanije u prosjeku izdvajaju 3,9% od budžeta za plate za povećanje plata sljedeće godine, najviše od 2008. godine.

Istraživanje takođe pokazuje da komapanije planiraju podizanje raspona plata, što bi rezultiralo većim minimalnim, srednjim i maksimalnim platama. To sugeriše da bi povećanja plata mogla uticati na sve radnike u cijeloj platnoj ljestvici kompanija.

Rezultati su znak da će se nedavno ubrzanje plata u privatnom sektoru vjerovatno prenijeti i na 2022. Otprilike 39% ispitanika u anketi reklo je da je inflacija bila uključena u njihovu odluku da odvoje sredstva za povećanje plata sljedeće godine.

“Uticaj zarada na inflaciju i inflacije na zarade sada je jači nego što je bio posljednjih decenija”, rekao je Gad Levanon, glavni ekonomista u Conference Boardu.

Conference Board, think tank, ispitao je 229 američkih kompanija iz raznih sektora u novembru. Više od polovine kompanija imalo je više od 10.000 zaposlenih.

Izvor: Wall Street Journal

Check Also

SMS puni 30 godina: Prva poruka bila je “Srećan Božić”, evo ko je poslao

Nil Papvort, tada 22-godišnji softverski programer iz Velike Britanije, u decembru 1992. godine je poslao …

Leave a Reply

Your email address will not be published.