Kineski nekretninski div korak bliže jednom od najvećih bankrota u istoriji

Ova nedjelja donijela je novi nastavak sage o kineskom nekretninskom divu Evergrandeu koji dugo balansira na ivici bankrota.

Ni nakon 30 dana počeka neki od offshore vlasnika obveznica nisu primili ugovoreni kupon čime je Evergrande korak bliže formalnom bankrotu, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca kineskoj grupaciji na naplatu je došlo 82 miliona dolara kamata čije nepodmirenje bi posljedično izazvalo ‘default’ 19 milijardi dolara vrijednih obveznica i lansiralo Evergrande na vrh kineske neslavne ljestvice najvećih bankrota.

Prvi u Kini, ujedno bi bio i drugi najveći bankrot na rastućim tržištima nakon venecuelanske naftne kompanije PDVSA.

Stradale manje kompanije

Potresi u kineskom nekretninskom sektoru proteklu godinu već su srušili desetak manjih developera, a isto dugo prijeti Evergrandeu, nekad najvećem nekretninskom developeru s više od 1300 nekretninskih projekata, 163.000 zaposlenih i 300 milijardi dolara duga.

Usporavanje rasta ponudilo je diverzifikaciju portfelja u druga poslovanja poput osiguranja, flaširane vode, fudbala i električnih automobila.

Ulagače su u proteklih nekoliko mjeseci umirile nove poruke kineskih vlasti da se problemi grupe mogu ograničiti što su propratile mjere za veću likvidnost bankarskog sektora i planovi kompanije da situaciju pregrmi restrukturiranjem stranih dugova.

”Tržište već ima određena očekivanja o ovom (neplaćanju). Samo je čekalo kada će se to dogoditi”, rekao je Reutersu strateg Kenny Ng u Everbright Sun Hung Securitiesu.

“U isto vrijeme ulagači posmatraju razvoj situacije u Evergrandeu što uključuje hoće li grupa ići u smjeru restrukturiranja duga ili plana otplate kreditora”, rekao je. Evergrande je u ponedjeljak objavio formiranje odbora za upravljanje rizicima u kojem sjede državni funkcioneri kako bi pomogli u “ublažavanju i eliminisanju budućih rizika”.

Objava je došla nakon saopštenja kompanije da kreditori zahtijevaju 260 miliona dolara isplate te da Evergrande ne može garantisati sredstva za otplatu duga.

Podrška vlasti

Uprkos višemjesečnoj krizi problemi prezadužene kompanije nisu se prelili na druge sektore u Kini. Analitičari smatraju da podrška vlasti i činjenica da su tržišta upoznata s razvojem situacije dovela do toga da se vjerovatno problemi neće široko osjetiti.

Osnovan 1996., Evergrande je utjelovio eru nesputanog zaduživanja i gradnje, no taj poslovni model potopile su stotine novih pravila napisanih da ograniče manično zaduživanje developera i omoguće pristupačno stanovanje.

Posljedično, Evergrande je postao samo jedan od mnogih developera koji se našao u raljama nelikvidnosti što je dovelo do neispunjavanja obveza prema stranim kreditorima i rezanjem kreditnog rejtinga.

Prije više od godinu dana, u septembru 2020., u medije je iscurilo pismo kojim nekretninski div moli kineske vlasti za podršku (sada napuštenom) zaobilaznom uvrštenju na berzu. U junu je kompanija objavila da na vrijeme nije podmirila komercijalne papire da bi u julu sud zamrznuo 20 miliona dolara depozita na zahtjev banke.

U avgustu je objavljen zastoj razvoja nekih projekata zbog neplaćanja dobavljača, a u septembru je Evergrande zatražio produženje dospijeća za dio duga. Obveze Evergrandea iznosile su krajem juna oko 2 posto BDP-a Kine.

Izvor: Poslovni.hr

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.