Zašto Island ima najbolji penzioni sistem na svijetu?

Dodajte komentar

Islandski penzioni sistem toliko je uspješan u gomilanju štednje budućih penzionera da je nedavno proglašen najboljim u svijetu.

Radno aktivni Islanđani moraju odvajati najmanje 12 posto za penzije, no u većini ugovora o radu penzioni doprinos iznosi 15,5 posto, od čega poslodavac plaća 11,5 posto.

Veća diverzifikacija

Imovina pod upravljanjem penzijskog sistema dvostruko je nadmašila vrijednost islandske ekonomije, pa tamošnja vlada razmišlja fondovima omogućiti veću diverzifikaciju otvaranjem mogućnosti da ulažu u inostrane hartije od vrijednosti.

Takav zaokret ponukao je središnju banku da pozove na oprez budući da su strana ulaganja trenutno ograničena na 50 posto imovine, prenosi Bloomberg. “Sustav je postao vrlo velik”, rekao je tamošnji ministar financija Bjarni Benediktsson ilustrirajući da kumulativna štednja doseže 6,4 bilijuna islandskih kruna, oko 49 milijardi američkih dolara.

“Neupitno je da ne možemo ograničiti sve investicione prilika na domaće tržište”, dodao je. Udruženje penzionih fondova predlaže ukidanje gornje granice za stranu imovinu ili barem dizanje plafona između 60 i 65 odsto.

Island je zavisan od turizma i ranjiv na izmjene ekonomskih uzleta i padova. Nakon bankrota Lehman Brothersa 2008. potonuo je bankarski sektor i domaća berza na kojoj je penzioni sistem izgubio više od petine. Budući da se neki od fondova približavaju gornjim ulagačkim granicama, sve su glasniji oni koji traže da se ograničenja ublaže.

Ugrožena valuta

Guverner centralne banke Asgeir Jonson upozorio je da svako povećanje ulaganja u strane hartije od vrijednosti mora biti vrlo lagano i usklađeno s domaćom ekonomijom.

Drastična promjena mogla bi ugroziti vrijednost krune u vrijeme kada se zemlja suočava s padom broja turista zbog pandemije koronavirusa. “Moramo zaraditi devize koje će fondovi koristiti za ulaganja u inostranstvo prodajom ribe ili drugom vrstom izvoza, poput turizma”, rekao je u intervju.

Centralna banka dogovorila je lani s penzionim fondovima da će oni zaustaviti ulaganja u stranu imovinu na šest mjeseci na vrhuncu pandemije kako bi se zaštitio tečaj krune i smanjila kolebanja.

Preteknuvši holandski i danski, islandski penzioni sistem popeo se na prvo mjesto Mercer CFA Global Pension Index ljestvice objavljene u oktobru.

Ljestvica uzima u obzir faktore poput “relativno velikodušne” državne penzije te dobro reguliranog i upravljanog privatnog sistema koji pokriva sve zaposlene koji plaćaju veliki udio svog prihoda.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *