Ukinuta zabrana prodaje apartmana

Dodajte komentar

Odlučujući po inicijativi podgoričkog advokata Marka Markovića, Ustavni sud je ukinuo dio člana 97. Zakona o turizmu i ugostiteljstvu (ZTU) kojim je vlasnicima rezidencijalnih jedinica u kondo hotelima, u slučaju gubitka kategorije četiri i pet zvjezdica ili dozvole za rad, zabranjena njihova prodaja i korišćenje. Ova odredba prestaće da važi nakon objave u Službenom listu.

Marković je u inicijativi ocijenio da je zakonodavac time ograničio mirno uživanje prava svojine, koje, kako propisuje Ustav, ne može biti ograničeno niti ga iko može biti lišen bez utvrđenog javnog interesa uz pravičnu naknadu.

ZTU previđa da kondo hoteli budu u funkciji cijele godine, a apartmani najmanje deset mjeseci, za koje vrijeme vlasnici dobijaju procenat ne manji od deset odsto od zakupa, dok su im preostala dva mjeseca na raspolaganju.

Ustavni sud je bio stava da zakonodavac jeste prekoračio ovlašćenja, jer se država može umiješati u pravo svojine ako postoji javni interes za to, što u ovom slučaju nije utvrđeno. Ocijenjeno je da je na taj način vlasnicima

nametnut pretjeran teret koji su faktički lišeni prava raspolaganja i korišćenja na jedinicama čiji su vlasnici.

U izjašnjenju bivše vlade na ovu inicijativu navedeno je da je kondo model uveden kako bi se stambena izgradnja stavila u funkciju turizma tokom cijele godine, te da bi se minimizirala mogućnost stvaranja „gradova duhova“. Ukazali su da se na ovaj način obezbjeđuje dugoročno poslovanje hotela, a ne iskorišćavanje za kratkoročno sticanje profita.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *