Skupština planira nabavku električnih vozila

Dodajte komentar

Namjera Parlamenta je da kroz nabavku vozila na električni pogon, koja bi u što kraćem vremenskom roku u potpunosti zamijenila vozila na benzinski i dizel pogon, utiče na smanjenje emisije štetnih gasova, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić je to saopštio na sastanku sa pomoćnicom generalnog sekretara UN-a, pomoćnicom administratora UNDP-a i direktorkom Regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjanom Špoljarić Eger, ističući da o uspješnoj saradnji Skupštine i UNDP-a svjedoče mnogi zajednički realizovani projekti.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanak je bio prilika da sagovornici razmijene mišljenja o nacionalnim razvojnim prioritetima, koji se tiču zelenih politika, digitalne transformacije i efikasnije javne uprave, učešća i ekonomskog osnaživanja žena, kao i smanjenja nejednakosti u društvu.

Bečić je podsjetio da je prije mjesec završena temeljna adaptacija centralne zgrade Skupštine Crne Gore, u sklopu koje je, upravo na tragu ekoloških ideja, naročita pažnja posvećena energetskoj efikasnosti i održivosti, što će za cilj imati značajnu uštedu u potrošnji električne energije.

Kako je pojasnio, planirano je i postavljanje fasade koja će doprinijeti boljoj apsorpciji toplote, kao i izgradnja solarne elektrane, uz pomoć koje će se proizvoditi 45 odsto godišnje potrošnje električne energije.

U svjetlu savremenih ekoloških trendova, kako je saopšteno iz Skupštine, stoji i realizacija projekta E-parlament, koji podrazumijeva digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, kao i opcija elektronskih predstavki i „e-peticija“ koja je od nedavno aktivna, što će u perspektivi omogućiti izbacivanje papira iz upotrebe.

Bečić je istakao težnju za promovisanjem vrijednosti zaštite životne sredine, te u tom kontekstu podsjetio na obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizacijom posebne sjednice na Žabljaku.

Navodeći da je najnovijim izmjenama Poslovnika značajno poboljšana pozicija manjinskih partija, ali i žena, budući da inovirana rješenja predviđaju obavezu da se po prvi put najmanje jedan potpredsjednik bira iz reda manje zastupljenog pola, odnosno iz reda poslanika manjinskih partija, kao i da klub poslanika mogu obrazovati najmanje dva poslanika, pripadnika određenog manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice.

Špoljarić Eger se osvrnula na blisku saradnju UNDP-a i Skupštine tokom zajedničkog zalaganja za veću zastupljenost žena na izbornim listama, izražavajući nadu da će povećanje kvote na 40 odsto biti razmotreno u okviru šireg procesa izborne reforme. Pohvalila je partnerstvo parlamenta i UNDP-a u oblasti borbe protiv nasilja nad ženama u javnoj sferi, a posebno u politici.

Istakla je spremnost UNDP-a da podrži parlament u daljem jačanju internih kapaciteta i mehanizama odgovornosti za rodnu ravnopravnost i rezultate socijalne kohezije, koji će voditi ka boljim zakonima, podzakonskim aktima, praksama i naprednim institucionalnim standardima. Kako je dodala Špoljarić Eger, ovo bi moglo dodatno doprinijeti temeljnoj ulozi koju parlament ima u demokratiji i inkluzivnom razvoju.

“Parlament ima ključnu ulogu u postizanju Ciljeva održivog razvoja, ne samo kroz svoju zakonodavnu i nadzornu ulogu. Parlament i poslanici imaju jedinstvenu poziciju da promovišu i usvajaju zakone i politike usmjerene na ljude, vodeći računa da reformski procesi budu zasnovani na analizi podataka i da niko ne bude zapostavljen”, zaključila je Špoljarić Eger.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *