Rast BDP-a eurozone u trećem kvartalu 2,2 odsto

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone porastao je za 2,2 odsto u trećem kvartalu ove godine, dok je u Evropskoj uniji rast BDP-a iznosio 2,1 odsto, u odnosu na prethodno tromjesečje, saopštio je Eurostat.

Kada se poredi sa istim periodom prošle godine, BDP je u trećem kvartalu porastao za 3,9 odsto u eurozoni i za 4,1 odsto u EU.

U trećem kvartalu najveći rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal ove godine imale su Austrija (3,8 odsto), Franuska (3 odsto) i Portugal (2,9 odsto). Sa druge strane, najmanje stope rasta BDP-a zabilježene su u Rumuniji i Slovačkoj (0,4 odsto).

U drugom kvartalu ove godine rast BDP-a u eurozoni iznosio je 2,2 odsto, a u EU 2,1 odsto.

Eurozona je u drugom kvartalu 2021, u odnosu na isti period 2020, imala rast BDP-a od 14,4 odsto, dok je Evropska unija za isti period zabeležila rast od 13,8 odsto.

Broj zaposlenih i u eurozoni i u Evropskoj uniji je u odnosu na prethodno tromjesečje porastao za 0,9 odsto. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, zaposlenost je porasla 2,1 odsto.

Najveći rast zaposlenosti u odnosu na prethodni kvartal ove godine zabilježen je u Irskoj (4 odsto), Španiji (2,6 odsto), Litvaniji( 2,1 odsto), Estoniji i Grčkoj (1,9 odsto). Sa druge strane, zaposlenost u Letoniji je zaposlenost opala za dva odsto.

U trećem kvartalu porastao je i broj radnih sati, 2,2 odsto u eurozoni i 1,7 odsto u Evropskoj uniji.

U poređenju sa istim periodom prošle godine broj radnih sati je porastao 3,4 odsto u eurozoni i 3,3 odsto u EU.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *