Najpopularnije društvene mreže i ko su njihovi vlasnici (infografika)

Dodajte komentar

Iako se život a i biznis bez društvenih mreža ne može zamisliti a publika je široka i raznolika, samo nekoliko kompanija kontroliše većinu najpopularnijih svjetskih platformi društvenih za društvene medije. Meta, tehnološki div ranije poznat kao Facebook, posjeduje četiri od pet najčešće korištenih platformi.

Najpopularnije društvene platforme prema mjesečno aktivnim korisnicima

Kako bi se izmjerio broj korisnika svake platforme, morali su se istražiti različiti izvori, uključujući najnovije prijave SEC-a i tromjesečne izvještaje o zaradi.

Većina korisničke baze kompanije Meta dolazi s njene najpopularnije platforme, Facebooka – div društvenih medija trenutno ima oko 2,9 milijardi MAU-ova diljem svijeta.

Gdje se u svijetu nalaze korisnici Facebooka? Najveća baza korisnika platforme dolazi iz Indije, sa skoro 350 miliona korisnika. Njegova druga najveća korisnička baza su Sjedinjene Američke Države sa 193,9 miliona korisnika, dok je Indonezija na trećem mjestu sa 142,5 miliona.

Ali Facebook nije jedini društveni div u Metinoj mreži platformi. WhatsApp ima približno 2 milijarde korisnika, što ga čini drugom po veličini platformom Meta i trećom društvenom mrežom ukupno.

Poput Facebooka, značajan broj korisnika WhatsAppa nalazi se u Indiji, s otprilike 390 miliona korisnika. Brazil takođe ima velik dio korisnika WhatsAppa, s publikom od 108 miliona.

Klub od preko milijardu korisnika

Meta trenutno dominira tržištem društvenih mreža, s ukupno 7,5 milijardi korisnika na sve četiri svoje platforme. Međutim, nekoliko drugih kompanja takođe je primaklo granici od milijardu korisnika na svim svojim platformama:

Matična kompanija Broj kompanija Država Broj korisnika
1 Meta 4 ?? SAD 7.5 milijardi
2 Tencent 3 ?? Kina 2.4 milijardi
3 Alphabet 1 ?? SAD 2.3 milijardi
4 Bytedance 2 ?? Kina 1.6 milijardi
5 Kuaishou 1 ?? Kina 1 milijardu

Nakon Mete, Tencent ima drugi najveći obim zahvaljujući svoje tri platforme—WeChat, Qzone i QQ. Od ta tri, WeChat je trenutno najpopularniji. Korisnici WeChata u prosjeku pošalju oko 45 milijardi poruka dnevno.

Treći na listi je Alphabet, zahvaljujući jednoj platformi, YouTubeu. Osnovana 2005., ova platforma za video streaming trenutno ima preko 50 miliona kreatora sadržaja, koji svakog minuta dijele oko 500 sati video sadržaja.

Blizu iza Alphabeta je Bytedance, sa oko 1,6 milijardi korisnika na svoje dvije platforme – Douyin i njegov planetarno popularnom TikTok-u. Iako aplikacije imaju  puno sličnosti, one funkcionišu kao potpuno odvojene cjeline, s različitim registracijama, pravilima o sadržaju i propisima.

Globalne društvene mreže? Ne uvijek

Iako mreže društvenih medija često nadilaze granice država u kojima su nastale, vrijedi napomenuti da online područje ne izbjegava u potpunosti ograničenja i propise našeg fizičkog svijeta.

Od 2009. godine Facebook je zabranjen u Kini zbog nepoštivanja pravila cenzure. Facebook je takođe bio blokiran u Iranu i Siriji otprilike u isto vrijeme i od tada je povremeno blokiran.

Godine 2020. Trumpova administracija pokušala je donijeti sličnu zabranu protiv TikToka, ali je savezni sudija blokirao tu naredbu, a godinu dana kasnije ju je na kraju opozvala Bidenova administracija.

Uprkos raznim zabranama i blokadama, jasno je da su platforme društvenih medija ušle u živote (i na ekrane mobilnih telefona) korisnika širom svijeta. A kako pristup internetu širom svijeta nastavi da raste, tako će rasti i broj korisnika društvenih medija.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *