Komercijalna banka pripaja beogradsku NLB banku

Dodajte komentar

Za 23. decembar zakazana je Skupština akacionara Komercijalne banke a.d. Beograd na kojoj će se odlučivati o pripajanju NLB Banke a.d. Beograd Komercijalnoj banci a.d. Beograd, izvještava Indikator.ba.

Takođe, na dvnevnom redu biće i odluka o promjeni poslovnog imena Banke.

Kako su mediji ranije izvijestili pozivajući se na nacrt ugovora o pripajanju, Komercijalna banka će po osnovu pripajanja NLB-a emitovati 1,66 miliona novih akcija nominalne vrijednosti 1.000 dinara čime će njen kapital biti povećan za 9,7 odsto, odnosno 1,66 milijardi dinara.

Nakon provedenog pripajanja, slovenački NLB će posjedovati 89,3 odsto običnih akcija Komercijalne banke odnosno udio u ukupnom kapitalu banke iznosiće 89,5 odsto.

Pripajanje NLB-a Komercijalnoj banci biće sprovedeno na osnovu bilansnih podataka na kraju juna tekuće godine.

Komercijalna banka je na kraju polugodišta držala udio na tržištu neznatno veći od deset procenata, dok je udio NLB-a iznosio 1,8 odsto.

Kako je ranije izjavio Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave slovenačkog NLB-a, novo ime Banke bit će NLB Komercijalna banka a.d. Beograd.

Spajanje NLB i Komercijalne banke u Crnoj Gori obavljeno je sredinom novembra, a uskoro se očekuje i realizacija prodaje Komercijalne banke a.d. Banja Luka srbijanskoj Banci Poštanskoj štedionici Beograd.

Naime, na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara banjalučke banke koja je zakazana za 21. decembar, nalazi se razrješenje kompletnog Nadzornog odbora i imenovanje novog, nakon čega treba očekivati i kupoprodaju banke, koja bi trebalo da se obavi putem berze.

Država Srbija je prije godinu dana prodala 83,2 odsto akcija beogradske Komercijalne banke za 387 miliona eura, zajedno sa podružnicama u zemljama regije.

Naknadno je u aprilu 2021. nakon dovršetka kupoprodajne ponude povećala udio u Komercijalnoj banci na 88 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *