Kineski izvoz porastao za više od 20 odsto

Dodajte komentar

Kineski izvoz je u novembru porastao za više od 20 odsto, ali je rast opao. Istovremeno, povećan je uvoz, što je znak jače domaće tražnje.

Izvoz od 325,5 milijardi dolara veći je 21,4 odsto nego prethodne godine, ali je usporio u odnosu na 27,1 odsto rasta u oktobru, pokazuju carinski podaci objavljeni 7. decembra.

Uvoz je u novembru porastao 31,7 odsto, na 253,8 milijardi dolara, što je 20,6 odsto više od rasta pretnodnog meseca.

Kineski izvoz podstaknut je stranom tražnjom u vreme kada je drugim konkurentima u svetu otežano zbog kontrola vezanih za korona virus.

Jači uvoz ukazuje da se oporavlja domaća tražnja posle pada izazvanog vladinim kontrolama zajmova u industriji nekretnina.

Ekonomski rast je pao na neuobičajeno niskih 4,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije u tromesečju koje je završeno u septembru.

Aktivnosti industrije su takođe bile otežane nestašicom struje koja je počela u septembru i globalnom nestašicom poluprovodnika koji se koriste u različitim proizvodima – od automobila do pametnih telefona. Ranija anketa proizvođača pokazala je da su se aktivnosti u novembru oporavile pošto su se napajanje strujom vratilo u normalu.

“Izvoz i uvoz su bili iznad očekivanja prošlog meseca zahvaljujuć jačoj tražnji i ublažavanju nestašica poluprovodnika”, rekao je analitičar Džulijan Evans-Pričard iz firme Kapital ekonomiks za AP.

Po njegovim rečima, kratkoročno će pojava omikron soja virusa verovatno podržati tražnju za kineskim izvozom, ali neizvesno je kakav će dugoročnije biti uticaj tog soja.

Kineski globalni trgovinski višak pao je za 4,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 71,7 milijardi dolara. To je manje od rekordnih 84,5 miljardi dolara u oktobru, ali i dalje među najvišim do sada.

Izvoz u Sjedinjene Države porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 5,3 odsto, na 54,7 milijardi dolara, uprkos dugotrajnom povećanju carina u trgovinskom sporu dve države.

Uvoz američke robe porastao je za 22 odsto na 17,8 milijardi dolara, ali je Kina zabeležila suficit od 37 milijardi dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *