Intervju sa Bojanom Radović, izvršnom direktoricom Glovo Montenegra

Dodajte komentar

Recite nam nešto o Glovu, kako funkcioniše platforma, koji su izazovi samog biznisa i što je ono što biste naročito izdvojili.

Glovo je jedinstvena multikategorialna aplikacija za dostavu i jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu. Osnovana u Barseloni 2015. godine, Glovo posluje u jugozapadnoj Evropi, istočnoj Evropi i podsaharskoj Africi – to je ukupno 24 zemlje i više od 1.100 gradova. Jedan od ciljeva Glova je da ispuni potražnju kupaca kroz trenutnu nabavku robe i usluga. Partneri stavljaju na raspolaganje svoj katalog proizvoda i imaju pristup našoj bazi korisnika, dok su kuriri povezani sa restoranima ili maloprodajnim partnerima radi ispunjavanja porudžbina kupaca. Naša misija u Crnoj Gori i svijetu je trostruka – donosimo poboljšanu vidljivost lokalnim preduzećima, podstičemo i stvaramo prilike za zapošljavanje i olakšavamo obavljanje svakodnevnih obaveza.

U Crnoj Gori postojimo od februara ove godine i za manje od 12 mjeseci zapošljavamo i angažujemo preko 200 zaposlenih i saradnika, a sarađujemo sa oko 500 partnera, među njima su i neke od najvećih i najznačajnijih imena crnogorske ekonomije. Trenutno imamo prisustvo u sedam gradova, a cilj nam je da u narednih pola godine budemo prisutni u cijeloj zemlji.

Izazovi sa kojima se suočavamo u Crnoj Gori nisu puno različiti od onih sa kojima se suočavaju naše kolege širom svijeta. Kako se širi naša ponuda, stalno smo u potrazi za kuririma, kako bi se i vrijeme dostave kontinuirano smanjivalo. U glavnom gradu čak planiramo i “ultra brzu” dostavu namirnica, u roku od 15 minuta. Potencijalni izazov će biti i dostava u ljetnjem periodu na Primorju, usljed velikih gužvi. Osim toga, uvijek smo u potrazi i za novim partnerima i relevantnim sadržajem na platformi, pa stoga koristim ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da stupe u kontakt sa nama. Radujemo se svakom novom biznisu koji postane dio internacionalne Glovo porodice.

Šta su planovi Glova za Crnu Goru?

Crna Gora nam je važno tržište i iskustvo Glova ovdje je više nego pozitivno. Prisutni smo u sedam gradova, a naš prvi i najvažniji plan za Crnu Goru je prisustvo u svakom gradu, da svim građanima omogućimo dostupnost njima važnih proizvoda preko naše platforme. U skladu s tim, plan nam je da ostvarimo saradnju ne samo sa manjim, lokalnim, preduzetnicima, već i sa svim velikim i široko prisutnim brendovima na tržištu i mislim da smo na jako dobrom putu da ovaj plan uskoro i ostvarimo. Osim toga, u narednom periodu ćemo se fokusirati na razvijanje “Q commerce”-a, tj. ultra brze dostave u segmentu maloprodajnih objekata široke namjene, poput pet shop-ova, knjižara, tehničke opreme i dječijeg programa. Naša mislija je obezbijediti kućnu dostavu kompletne ponude koja postoji u gradovima u kojima smo prisutni. Na taj način smo sigurni da razvijamo lokalne biznise, bez izuzetka, pružamo im dodatan kanal prodaje kao i kvalitetnu logističku uslugu.

Koliko imate partnera u Crnoj Gori i koji je vaš savjet njima, kako da poboljšaju vidljivost njihovog biznisa na Glovo platformi? 

U Crnoj Gori sarađujemo sa oko 500 partnera, kojima naš account management tim svakodnevno stoji na raspolaganju za sva pitanja ili sugestije za poboljšanje njihovog vizibiliteta na našoj aplikaciji. Međutim, nekoliko je savjeta za poboljšanje vizibiliteta, koji uvijek važe – što više biznisi ulažu u promocije i uzimaju učešće u promotivnim akcijama Glova, kroz besplatnu dostavu ili popuste, to je veća vidljivost i privlačnost brendova na aplikaciji. Takođe, na aplikaciji mi redovno organizujemo događaje u okviru nekog praznika, poput 8. Marta ili Dana zaljubljenih. Svako učešće na ovim eventima poboljšava status biznisa na samoj aplikaciji, u kontekstu vizibiliteta. Konačno, a na tome jako insistiramo u svakoj komunikaciji sa partnerima, a to je detaljnost u opisima proizvoda koje nude na našoj platformi – što je opis bolji, detaljniji i u smislu teksta, a naročito fotografije, to je veća šansa da će korisnik poručiti proizvod, tj. konverzija je veća. Sve ovo na koncu doprinosi unaprijeđenju pojedinačnih biznisa prisutnih na našoj aplikaciji, kao i njihove ponude – što nam je zajednički cilj, i nama u Glovu, a i partnerima prisutnim na aplikaciji.

Što Glovo nudi kuririma? Kako se može postati Glover?

Kako se širi naša ponuda u Crnoj Gori, tako smo i konstantno u potrazi za saradnicima. Proces prijave za posao Glovera, odnosno Glovo kurira je brz i lak. Kuriri se mogu registrovati na ovoj stranici: https://delivery.glovoapp.com/me, te pogledati kratki informativni video i poslati potrebna dokumenta.

Za pružanje kurirskih usluga potrebno je da je lice punoljetno i da ima sopstveno prevozno sredstvo, bilo da je u pitanju automobil, bicikl, trotinet ili nešto drugo. Nakon njihove prijave, Gloveri dobiju izotermni ranac, obuku za korištenje Glovo kurir aplikacije i spremni su za rad. Ono što naši Gloveri cijene je što Glovo nudi zabavan način da zaradite novac, a fleksibilnost naše usluge daje slobodu da Gloveri sami određuju svoje radno vrijeme (ne postoje fiksne smjene) i visinu prihoda. Iako kuriri nijesu direktno zaposleni od strane Glova, već su angažovani kroz eksterne agencije, Glovo konstantno radi na poboljšanju njihovih uslova na radu kako u dijelu fer zarade, tako i plaćenog odsustva usljed bolesti, dopunskog osiguranja i slično. Već par mjeseci, Glovo svim zaposlenim kuririma nudi Covid refund, koji podrazumijeva da tokom perioda izolacije, Glovo kuriru isplaćuje stoprocentni iznos zarade kako bi i u takvom momentu mogli da imaju finansijsku sigurnost i svoju pažnju fokusiraju na nesmetani oporavak.

Za 2022. godinu pripremamo Glovo Club fidelity card, karticu povjerenja za sve Glovere, a kojom se obezbjeđuju popusti na usluge koje omogućavaju smanjenje svakodnevnih troškova, kako ličnih, tako i troškova vezanih za vrijeme na radu. Te usluge podrazumijevaju popuste na gorivo i auto opremu, izuzetno povoljne pakete za mobilni telefon, kao i povoljne cijene samih uređaja, popuste na hranu kod određenih partnera, kao i životno i dopunsko zdravstveno osiguranje. Ovo je samo početak, a globalna inicijativa “Zavjet kuririma” će donijeti još mnogo benefita za sve Glovo kurire kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori.

Inicijative koje startujete u Crnoj Gori, kao kompanija, da li želite nešto da izdvojite?

Glovo je nedavno na internacionalnom nivou najavio inicijativu “Zavjet kuririma”, koja podrazumijeva posvećenost kompanije da unaprijedi socijalna prava i beneficije dostavljača, bez obzira na njihov tip zaposlenja ili radni status u kompaniji. Ovo ćemo naravno i lokalno implementirati, a računamo da se to desi već u toku prvog kvartala naredne godine. Za one Glovere koji imaju želju se dalje usavršavaju ili da postanu preduzetnici, Glovo daje podršku u vidu pružanja edukacija i kurseva, kao i pomoć prilikom početka i razvoja njihove biznis ideje.

Osim toga, podržali smo ovogodišnji Climathon Podgorica, i to ne samo lokalnim, već i internacionalnim znanjem. Podrška Glova na Climathonu Podgorica sastoji se od mentorske podrške pobjednicima i to u tri oblasti – marketing, društveni uticaj biznisa i začetak i razvoj biznisa, a pružiće je iskusni saradnici Glova na internacionalnom nivou, kao i Glovo Montenegra. Osim mentorske podrške, Glovo je sve učesnike Climathona, a tokom njegovog trajanja, podržao vaučerima za Glovo porudžbine. Uvijek ćemo rado podržati ovakve inicijative. Kreativnost, inovativnost i razvoj održivog biznisa u Glovu uvijek imaju prijatelja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *