Za dugove COTEE 2,1 milion eura

Vlada je odobrila 2,1 milion eura Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) za dugovanja po osnovu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema direktivama EU, ova državna kompanija od 2015. godine ima zakonsku obavezu promovisanja koršićenja ovakvog vida energija, uključujući obavezni otkup od povlašćenog proizvođača i podsticajne cijene otkupa. Sredstva za to COTEE obezbjeđuje naplatom od krajnjih kupaca – građana i privrede i na osnovu odluke Vlade.

U ovogodišnjem budžetu za ovu kompaniju opredijeljeno je milion eura, iako je resorno MKI tražilo 2,5 miliona. No, sada nedostajuća sredstva iznose ne milion i po, već 2,1 milion eura.

“Ugrožavanjem poslovanja COTEE dovodi se u pitanje rad čitavog energetskog sektora zbog nemogućnosti regulisanja tržišta kroz obračun predaje i prijema električne energije”, navodi se u odluci Vlade.

COTEE je ranije zatražio 200.000 za obaveze do kraja septembra, a njihova je projekcija da će povlašćenim proizvođačima u oktobru dugovati 614.336,59 eura, u novembru 734.051,14 eura, a u decembru 603.445,33 eura.

(Dnevne)

Check Also

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *