Trgovina oružjem cvjeta uprkos koroni: Na listi sto najvećih proizvođača oružja uskoro i Gugl i Majkrosoft

Dodajte komentar

Trgovina oružjem je u prošloj godini bio biznis od 531 milijardu dolara, pokazuje novi izvještaj Instituta za međunarodni mir u Stokholmu (SIPRI). Na listi sto najvećih proizvođača oružja uskoro će biti i Gugl i Majkrosoft.

“Iako je svjetska ekonomija prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) pala 3,1 procenat, prodaja oružja sto najvećih proizvođača porasla je za ukupno 1,3 procenta“, rekla je za DW Aleksandra Markštajner iz SIPRI.

Ona ukazuje da američko Ministarstvo odbrane ciljano podržava industriju naoružanja. „Ono je tako, na primjer, obezbijedilo da su radnici koji rade za preduzeća koja proizvode naoružanje, izuzeti od pravila da ostanu kod kuće. Osim toga, postojali su ugovori osmišljeni tako da se kompanijama sredstva mogu prebaciti i ranije, kako bi imali neku vrstu rezervi.“

Ukupno gledano, evropska industrija oružja ima udio od 21 procenat prodaje među top 100. 26 evropskih kompanija je 2020. prodalo oružja u vrijednosti od 109 milijardi dolara. Četiri čisto njemačke kompanije su u toj sumi zastupljene sa devet milijardi. Dalje, tu su i transevropski koncerni kao „Erbas“, čije je poslovanje vrijedno 12 milijardi eura – pet procenata više nego 2019, piše DW.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *