Šta su Pi tokeni i da li se isplati rudariti ih?

Pomama za različitim kriptovalutama svakim danom je sve veća. U poslednjih nekoliko mjeseci bili smo svedoci rekordnog rasta vrijednosti bitcoina i ethera, ali i pojave mnogobrojnih novih digitalnih novčića.

Jedan od onih koji privlače pažnju sve većeg broja kripto entuzijasta svakako je Pi, digitalna valuta koja se, navodno, može rudariti pomoću mobilnog telefona bez preteranog utroška energije.

O ovoj, u najmanju ruku neobičnoj, kriptovaluti šuška se još od 2019. godine.

Šta je Pi Network?

Kako se navodi na veb-sajtu koji se takođe zove Pi Network i na kome je detaljno objašnjeno kako se aplikacija koristi i na kojim principima funkcioniše, Pi se može rudariti bez trošenja baterije mobilnog telefona, a tokeni idu direktno u digitalni novčanik korisnika mreže.

Pi Network je nastala kao projekat diplomaca sa Univerziteta Stanford, čiji je cilj bio da rudarenje učini dostupnim većem broju korisnika.

Za razliku od mreža za rudarenje bitcoina, koje koriste protokole za dokaz o radu (PoW), Pi koristi algoritam koji je baziran na decentralizovanom kompjuterskom protokolu, takozvanom Stellar Consensus protokolu (SCP).

Zahvaljujući SCP na Pi mreži se kreiraju bezbjednosni krugovi ili grupe od tri ili pet osoba među kojima postoji povjerenje i koje su poznate ostalim korisnicima mreže. Na taj način stvara se mreža povjerenja koja bi trebalo da sprečava sumnjive transakcije, a transakcije se mogu potvrditi samo upisivanjem u deljene knjige, ukoliko ih mreža poverenika odobri.

Zašto nesvakidašnja kriptovaluta privlači veliki broj “rudara”?

Kako navodi jedan korisnik Pi aplikacije, koji je želeo da ostane anoniman, odlučio je da se priključi mreži jer je aplikacija besplatna, ne zahtijeva pristup imeniku, lokaciji i ličnim podacima.

“Osim toga, laka je za korišćenje. Dovoljno je samo da je instaliraš, otvoriš i jednom dnevno pokreneš rudarenje”, kaže korisnik ove aplikacije.

Svjestan da Pi još uvjek nije legitimna kriptovaluta, priznaje da je rudarenje započeo s mišlju “sada ne košta ništa, a u budućnosti može donijeti zaradu”. Kako kaže, Pi ne zahtijeva skupe grafičke kartice, niti bilo kakva dodatna ulaganja.

Mišljenje kripto eksperta

Međutim, eksperti u oblasti kriptovaluta imaju podeljena mišljenja kada je Pi u pitanju. Tako Gavrilo Jejina iz kripto mjenjačnice ECD na kompanijskom blogu postavlja pitanje da li je Pi zaista odlična prilika za “kripto početnike” ili samo dobro osmišljena prevara.

U pomenutom blogu Jejina navodi nekoliko problema skrivenih ispod blistave fasade Pi mreže. Prije svega, on ističe da je za rudarenje kriptovaluta poput bitcoina i ethera potrebna značajna količina električne energije. Ta količina je srazmjerna broju rudara čiji se računari nadmeću u rješavanju složenih matematičkih problema na blokčejnu na kome rudare, a rezultati zavise isključivo od uloženog rada.

Prema njegovim riječima, rudarenje bez trošenja energije koje Pi mreža nudi nije teoretski moguće, a problematično je i to što su kreatori Pi mreže već kreirali tokene.

Kako se čini, aplikacija uopšte ne rudari, već samo dodjeljuje određeni broj već postojećih tokena korisnicima koji na svaka 24 sata kliknu na dugme za pokretanje aplikacije, napominje Jejina.

I pored svega navedenog, broj korisnika Pi Network aplikacije neprestano raste. Samo od marta do novembra ove godine, mreži se pridružilo 14 miliona novih korisnika, pa sada na njoj “rudari” ukupno 29 miliona ljudi.

Najnovija predviđanja vezana za cijenu Pi tokena

Da bi Pi postao legitimna kriptovaluta, neophodno je da se pojavi na berzi kriptovaluta i mnogi stručnjaci očekuju da će se to uskoro dogoditi.

Kako se navodi u predviđanjima kompanije DigitalCoin, vrlo je vjerovatno da će inicijalna vrijednost tokena biti niska – između 0,0132 i 0,00743 dolara. Srazmjernim rastom, do 2025. godine vrijednost ovog novčića bi mogla biti 0,0212 dolara, piše Capital.com.

U kripto mjenjačnici Changelly analitičari su optimističniji, pa navode da bi startna cijena Pi tokena mogla biti 0,16 dolara, te da bi u roku od pet godina dostigla vrednost od pet dolara.

Naravno, treba uzeti u obzir da je u pitanju vrlo nestabilno tržište, te da je veoma moguće da su ova predviđanja daleko od istine. Svakako odgovor ćemo dobiti kada se Pi konačno pojavi na kripto berzi.

Izvor: Biznis.rs

Check Also

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *