Shell se vraća istraživanjima u Libiji

Dodajte komentar
TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN (Photo credit should read YOUSSEF KARWASHAN/AFP/Getty Images)

Shell, devet godina nakon što je otišao iz Libije, razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-gasnih polja kao i projekta fotonaponske elektrane.

Riječ je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Shell polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira smanjivati ugljični otisak.

Shell je objavio strategiju u kojoj navodi da će im trebati novi projekti kako bi osigurali postojeći nivo rezervi ugljovodonika, pošto su zalihe u. postojećim naftnim i gasnim poljima rapidno pale zbog usporenih bušaćih aktivnosti.

Plan u Libiji dogovoren je s Nacionalnom naftnom kompanijom (NOC), a podrazumijeva istraživanja u većem broju blokova kod Sirte i bazena Ghadames, kao i na moru kod Cyrenaice.

Shell predlaže i razvoj starijih polja u bazenu Murzuq kao i nova polja u bloku Ain Jarbi.

Takođe, tu je i plan gradnje sunčane elektrane kod Sirte. Plan bi trebalo da bude odobren u predstojećim mjesecima.

Shell namjerava pomoći libijskoj naftnoj kompaniji u iskorištavanju gasa koji se dobija prilikom pridobijanja nafte, a sada se spaljuje na baklji. Takođe, u planu je razvoj terminala u mediteranskim lukama Es Sidr i Ras Lanuf.

Izvor: SEEbiz/energetika-net

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *