Komisija će naći i odgovorne i za neplaćeni PDV u HG “Budvanska rivijera”

Komisija za ispitivanje poslovanja hotelske grupe “Budvanska rivijera” završila je sa radom i uskuro se očekuje usvajanje izvještaja o radu, potvrdio je juče za “Dan” Mijomir Pejović, predsjednik Odbora direktora “Budvanske rivijere”. On je istakao i da će naći odgovorne koji su dozvolili da se kompaniji ” zakupcu hotela “Sveti Stefan” i “Miločer”, firmi “Adrijatik propertis”, od 2006. godine ne obračunava PDV na ugovorenu cijenu kirije.

– Komisija za ispitivanje poslovanja je završila s radom i sredinom mjeseca ćemo usvojiti njen izvještaj, a što će neminovno povući za sobom i utvrđivanje pojedinačne odgovornosti onih koji su načinili ovakve propuste – rekao je Pejović.

Akcionari državnog preduzeća “Sveti Stefan hoteli” prije dva dana na skupštini akcionara donijeli su odluku da od 1. januara zakupcu povećaju iznos kirije za 21 odsto, odnosno da mu fakturišu PDV na ugovorenu cijenu zakupa. Takođe, donijeli su odluku da od polovine 2019. godine obračunaju koliko je “Adrijatik propertis” trebalo da plati po osnovu PDV-a i da mu fakturišu razliku u PDV-u. “Adrijatik propertis” je od 2016. godine plaćao 1,12 miliona eura godišnju zakupninu i u tu cijenu je ulazio i PDV, dok će od 1. januara, odnosno u narednoj godini, plaćati kiriju veću za 21 odsto, odnosno za 235 hiljada eura. Prije “Sveti Stefan hotela”, zakupodavac hotela je bila “Budvanska rivijera”, čijom je podjelom i nastalo ovo državno preduzeće koje ima istu vlasničku strukturu kao i “Budvanska rivijera”.

“Adrijatik propertis” je 2006. godine pod zakup na trideset godina uzeo hotele “Sveti Stefan” i “Miločer”. Osnovnim ugovorom dogovorena je kirija od 1,6 miliona eura. Kasnije je, polovinom 2015. godine, usvojen u Skupštini aneks ugovora kojim je kirija toj firmi, čiji je vlasnik Petros Statis, smanjena na 1,12 miliona eura. PDV je od 2007. do danas dva puta povećavan za po dva odsto.

Izvor: Dan.co.me

Check Also

Rusi u Hrvatsku stižu kao da nema rata

Od početka rata u Ukrajini koji je inicirala Moskva, u Hrvatskoj je boravilo gotovo 50.000 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.