WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regiona

Niskotarifni prevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.

To dolazi kao rezultat slabljenja potražnje na pozadini porasta slučajeva Covid-19 diljem kontinenta, straha od novog soja virusa Omicron, kao i ponovnog uvođenja ograničenja putovanja i zahtjeva za testiranjem. Zimske operacije avionskog prevoznika će utcati na sva tržišta koja opslužuje u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sloveniju, prenosi Ex-Yu Aviation.

Predsjednik Wizz Aira, Robert Carey, rekao je da putnici duže čekaju da rezervišu karte, što otežava kompaniji da procijeni kratkoročnu potražnju. Carey je istaknuo da je ovaj trend bio prisutan tokom cijele pandemije i da se sada pojačava novom varijantom Omicron.

– Putnici procjenjuju hoće li moći putovati zbog novih zatvaranja granica. Kupci bukiraju sve bliže i bliže. Svake sedmice se čini kao da su jedan dan bliže odlasku, rekao je Carey.

Međutim, Wizz Air je optimističan i namjerava sljedeće ljeto da poveća potražnju.

Operativne rute tokom cijele zimske sezone iz najveće baze u bivšoj Jugoslaviji, Skoplja, su Charleroi, Kopenhagen, Basel, Beauvais, Berlin, Köln, Dortmund, Hahn, Friedrichshafen, Hamburg, Baden Baden, Memmingen, Eindhoven, Sandefjord, Goeteborg, Malmo i London Luton, međutim, mnoge će se održavati uz skraćeni raspored.

Na sve ostale rute utjecale su djelimične ili potpune obustave. Iz Ohrida će tokom cijele zimske sezone, koja traje do 26. marta iduće godine, raditi samo Basel.

Wizz Air će iz svoje baze u Tuzli bez prekida letjeti za Basel, Berlin, Köln, Dortmund, Hahn, Memmingen, Malmo i Skavsta, dok rute koje su operativne tokom zimskih mjeseci iz Sarajeva uključuju Kopenhagen, Basel, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Basel i Abu Dhabi.

Iz Beograda će avioprevoznik nastaviti obavljati usluge za Basel, Dortmund, Baden Baden, Memmingen, Eindhoven, Malmo, Skavsta, Abu Dhabi i London Luton tokom cijele zime, iako neke s manje frekvencija nego što je prvobitno planirano, dok iz Niša letovi za Basel , Dortmund i Memmingen nastavljaju raditi prema prvobitnom rasporedu.

WizzAir će cijelu zimu povezivati Podgoricu samo s Dortmundom, pri čemu su pogođene sve ostale rute iz glavnog grada Crne Gore.

S druge strane, iz Prištine će se usluge za Beč, Basel, Dortmund, Memmingen i London Luton odvijati normalno, dok će Baden Baden, Milan i Rim biti pod utjecajem privremenih suspenzija.

Konačno, Wizz će krenuti s pokretanjem svoje nove usluge od Londona Lutona do Ljubljane 13. decembra sa smanjenim rasporedom, dok će Charleroi biti zadržan samo do 7. siječnja, nakon čega će biti suspendiran do početka ljetne sezone 2022.

Izvor: Ex Yu aviation/Seebiz

Check Also

Maskota Laeb u kineskoj fabrici dobila 3D oblik

Maskota Laeb je zahvaljujući Svjetskom prvenstvu u Kataru popularna i poznata svim ljubiteljima fudbala širom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.