Musk u manje od mjesec dana prodao dionice vrijedne 11 milijardi dolara

Dodajte komentar

Izvršni direktor Tesle Elon Musk dosad je prodao udjele u kompaniji za gotovo 11 milijardi dolara, nakon što je svoje pratioce na Twitteru pitao hoće li prodati ili ne 10 posto svog udjela u tom proizvođaču električnih automobila.

Musk je od 8. novembra prodao ukupno 10,11 miliona dionica, što je više od polovine iznosa koji je obećao da će da proda, prenosi Reuters.

Posljednja prodaja vrijedna 983,4 miliona dolara ostvarena je 2. decembra.

Čelnik “Tesle” najavio je 6. novembra da će prodati 10% svog udjela u kompaniji ako korisnici Twittera glasaju za to.

Posjedovao je, kombinovano putem povjerenja i berzanskih opcija, ukupno oko 244 miliona dionica “Tesle”, čime je njegov vlasnički udio u kompaniji 30. juna doveo do oko 23 posto. Taj iznos uključuje 170 miliona dionica koje drži njegovo povjerenje, prenosi SEEbiz.eu.

Reuters napominje da Musk u anketi na Twitteru nije precizirao namjerava li da proda 10 posto dionica koje su indirektno u njegovom vlasništvu putem trusta ili prodaja uključuje njegove opcije na dionice. Opcija na dionice predstavlja privilegiju zaposlenih u društvu da u određenom roku ili na određeni datum kupe dionice društva po povoljnijoj, unaprijed dogovorenoj cijeni. Opcioni ugovori gube vrijednost i sve opcije ističu nakon određenog vremenskog razdoblja.

Musk i dalje ima mogućnost otkupa dodatnih 10 miliona dionica po cijeni od 6,24 dolara po dionici, koja ističe u avgustu sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *