ECB sljedeće godine neće povećavati kamatne stope

Predsjednica Evropske Centralne Banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je da su izgledi za povećanje kamatnih stopa sljedeće godine malo vjerovatni, ali je rekla da će brzo preduzeti mjere za borbu protiv povišene inflacije ukoliko to bude neophodno.

“Kada budu ispunjeni uslovi i dobijemo nove smjernice, nećemo oklijevati da reagujemo”, rekla je Lagard u online intervjuu za Reuters, prenosi Biznis.rs.

Njena izjava dolazi samo nekoliko dana nakon što su podaci pokazali da su u novembru potrošačke cijene u eurozoni porasle za 4,9 odsto, što je najbrži rast od kada su zemlje Evropske unije objedinjene istom valutom, a stopa inflacije u Njemačkoj skočila na šest odsto.

Osim toga, treba napomenuti da je ove nedjelje predsjednik američke centralne banke Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio da se skok inflacije više ne može smatrati “trenutnim”.

Lagard je u petak objasnila da je trenutni rast cena privremen, te je navela da se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u tom smislu ne mogu porediti. Prema njenim riječima, rast inflacije će vjerovatno biti usporen sljedeće godine, kada se izgube posljedice udara na tržišne takse u Njemačkoj do koga je došlo 2020. godine i kada oslabi pritisak visokih cijena energenata.

Check Also

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *