O čemu treba voditi računa prije kupovine stana?

Dodajte komentar

Rješavanje stambenog pitanja jedna je od važnijih stvari u životu svakog pojedinca i obično je prati veliki broj nedoumica. Hoće li cijene kvadrata padati ili rasti u bliskoj budućnosti, da li je isplativije birati stan u kojem je neko već živio ili biti prvi vlasnik nekretnine, te da li odabrati stambeni kredit sa fiksnom ili promjenjivom kamatnom stopom – samo su neka od pitanja na koja treba pronaći odgovor koji će nas dovesti do najboljeg izbora.

Kupovina stana je dugoročno ulaganje kojim otvarate novo poglavlje u životu.

Ukoliko još uvijek niste sigurni da li treba da se upustite u avanturu kupovine stana uz pomoć stambenog kredita, važno je da u startu znate da je ovo dugoročno ulaganje, zbog kojeg ćete možda morati da trošite racionalnije ili da se potpuno odreknete nekih stvari u budućnosti – recimo da planirate jedno putovanje godišnje umjesto dosadašnja dva ili da prihvatite da su i kod kupovine automobila želje jedno, a mogućnosti, bar za sada, drugo.

Da li ćete moći da otplaćujete stambeni kredit?

Znamo da mnogo toga u životu nije moguće predvidjeti, ali kada smo rekli da je ovo dugoročno ulaganje, zapravo smo htjeli da sjednete i razmislite da li vas u narednih 5 ili 10 godina čeka realizacija nekih većih životnih planova, poput proširenja porodice. Ako je odgovor potvrdan, razmislite da li će to znatno uticati na mogućnost otplaćivanja kredita. Uz to, ne zaboravite jednu bitnu stvar – kada se otplaćuje kredit, na početku perioda se veći dio mjesečnog anuiteta odnosi na kamatu, a manji na glavnicu. Udio glavnice u anuitetu raste uporedo sa približavanjem kraju perioda otplate.

Važno je imati na umu i preporuku da mjesečna obaveza ne bi trebalo da prelazi 30% vaše mjesečne neto zarade, a ako ste dodatno kreditno zaduženi, zapamtite pravilo 28/36 koje kaže da bi trebalo trošiti najviše 28% mjesečnog dohotka na stambene troškove i ne više od 36% na sveukupnu otplatu duga, što uključuje ratu za stambeni i ostale kredite, kao i otplatu po osnovu kreditnih kartica.

Obratite pažnju na kreditni rejting

Prije odluke o odobrenju kredita i o uslovima, svaka banka će provjeriti vašu sposobnost redovne otplate kredita. Da ne bi bilo iznenađenja, na vrijeme se upoznajte sa tim kako se kreditni rejting izračunava i šta možete uraditi kako biste bili u što boljoj kategoriji.

Osim što utiče na to da li će kredit biti odobren ili ne, bolji kreditni rejting znači  i nižu kamatnu stopu.

Ovo je važno iz jednog prostog razloga – osim što utiče na to da li će kredit biti odobren ili ne, bolji kreditni rejting znači  i nižu kamatnu stopu, a samim tim i niži mjesečni anuitet.

Mjesečni anuitet nije jedini trošak

Ne zaboravite na porez, troškove održavanja, popravke, opremanje i renoviranje… ali sve to tek kad dobijete ključ u ruke. 🙂

Ako pogledate svu dokumentaciju koju je potrebno pripremiti za stambeni kredit, sigurno ćete se zapitati koliko sve to košta i dokle više sa troškovima. Odgovor na to pitanje, ali i objašnjenje šta sve sa pravne strane obavezno treba ispitati prije nego kupite stan, pronaći ćete ovdje, a savjetujemo i da pročitate iskustvo naše klijentkinje koje se tiče faza od momenta odluke o kupovini stana do useljenja.

Nećemo vam sada otkriti toplu vodu, ali za sve ovo, kao i za što bezbrižniju budućnost, ušteđevina će vam mnogo značiti. Sada će biti dragocjena za podmirenje troškova na koje možda niste računali, a idealno bi bilo da posluži i kao početno učešće, koje će smanjiti iznos kredita

Shvatili ste da vi to možete – šta dalje?

U dilemi između kupovine i iznajmljivanja stana, svi argumenti bili su u korist kupovine i vi šta ćete – pravac Google, a tamo toliko informacija da vam se zavrtjelo u glavi. U svakom kutku interneta vidite samo „najbolji kvalitet gradnje“, „stanovi po najvišim standardima“, „lokacija od koje će vam zastati dah“ i slične superlative i hiperbole.

Važno je da uživo vidite nekretninu i to po mogućnosti u različito doba dana.

Da se ne biste izgubili u moru informacija, važno je da znate šta želite, ali i da budete svjesni da će se rijetko naći nešto što u potpunosti zadovoljava apsolutno sve vaše kriterijume – od pozicije zgrade i stana i obezbijeđena dva parking mjesta, preko cijene po kvadratu, do nijanse i teksture podnih i zidnih pločica u kupatilu. Znate kako kažu, „ne može jare i pare“, a i „nije zlato sve što sija“, jer stanovi na fotografijama mogu biti jedno, a u stvarnosti sasvim drugo.

Zbog toga je važno da uživo vidite nekretninu i to po mogućnosti u različito doba dana, a kad ste već tu, oba puta obratite pažnju i na komšiluk, jer sigurno ne želite da veče pred važan poslovni sastanak ne možete zaspati od buke koja dolazi iz stana do vas ili glasne muzike iz obližnjeg kafića. Važnu ulogu igra lokacija i blizina stana mjestima od lične važnosti, ali i dostupnost besplatnih parking mjesta u periodu kada se ljudi obično vraćaju sa posla, raspored prostorija, iskorišćenost prostora u stanu i sami prilaz i bezbjednost zgrade.

Postoji i nekoliko „caka“ koje će vam biti od koristi:

  • Osim pogleda, od spratnosti i orijentacije stana zavisi kojem nivou buke, prašine i osvijetljenosti ćete biti izloženi, ali i nivo privatnosti koju ćete imati;
  • Stanovi koji su orijentisani južno topliji su i bolje osvijetljeni, što ljeti možda neće biti idealno, ali će zato u zimskim mjesecima biti pun pogodak; Stanovi koji se ne nalaze na ćoškovima zgrade nego između drugih stanova obično garantuju i uštede za grijanje tokom zime;
  • Ako birate nekretninu čiji prvi vlasnik niste vi, dobro obratite pažnju na njeno stanje i da li će, osim obaveznog krečenja, biti neophodno sanirati vlagu na zidovima ili zamijeniti energetski neefikasnu stolariju i bravariju;
  • Prije kupovine stana u zgradi koja je u fazi izgadnje, obratite pažnju na rok izgradnje – raspitajte se o investitoru i mogućnostima zaštite od kašnjenja, naročito ako trenutno unajmljujete stan, a kupovinu planirate uz pomoć stambenog kredita.

Kupovinom stana otvarate novo poglavlje u životu. Da biste ga učinili što ljepšim i rasterećenijim, vrata Erste banke su vam uvijek otvorena. Upoznajte se sa našom ponudom stambenih kredita, kontaktirajte sa našim finansijskim savjetnicima i zakažite posjetu u vama najbližoj filijali. Daćemo vam odgovor na 5 najčešćih pitanja prilikom apliciranja za kredit, a zatim i krila snovima o mjestu koje će se zvati vašim domom.

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *