Nijesmo nudili kupovinu ili preuzimanje KAP-a

Dodajte komentar

Iz Eleketroprivrede Crne Gore demantuju informacije da su spremni da preuzmu ili kupe Kombinat aluminijuma – Uniprom. Iz EPCG poručuju i da Uniprom nikad nije htio da sjedne za sto i pregovara o cijeni struje.

“Nikada takvu ponudu nijesmo uputili nikome, ni našem osnivačum državi, ni Unipromu ni bilo kome. Mi ne sporimo u ovom procesu učešće resornih ministarstva, to u krajnjem slučaju mora da se i dogodi”, poručio je u izjavi za TVCG Miro Vračar, finansijski direktor EPCG.

Iz Uniporom KAP-a danas je ekspresno stigao odgovor. Spremni su da čuju ponudu, ali i da sami pounde svoju.

“Uniprom s partnerima takođe iskazuje interesovanje da preuzme EPCG, pa bi bilo veoma korisno da EPCG pošalje i svoju ponudu s potrebnim detaljima. Na ovaj način bi na stolu imali dvije ponude i jedan veoma poslovno interesantan sastanak. Uniprom bi prepustio KAP Elektroprivredi samo na bazi razmjene, s tim da razliku u vrijednostima kompanija utvrdi zvanična međunarodna revizorska kuća”, poručuju iz Uniproma.

Poznavaoci tržišta aluminijuma smatraju da treba razgovarati i o mogućnostima usaglašavanju tržišnih cijena struje i aluminijuma. Da se i tom modelu može razagovrati saglasan je i Vračar.

“Ajde da kombinujemo i tržišnu cijenu električne eneregije i aluminijuma, nije problem, ali stvar je u tome što Uniprom nikad nije htio da sjedne za sto i pregovara po tom pitanju već je uvijek odagnavao naše namjere o povećenju cijene električne energije, makar to bilo cent”, poručio je Vračar.

U EPCG su zato jasni, kakav god model bio, dosadašnja cijena od 45 eura po megavatu je neprihvatljiva.

“Sad ja ne znam koliki su benefiti ove naše države po pitanju izvoza KAP-a, ali zasigurno znamo, da bi na godišnjem nivou, imali gubitke i preko 100 milona eura, po današnjim cijenama, ako bi cijena za KAP ostala na ovom nivou. Taj gubitak mi ne možemo preuzeti na svoja leđa, jer bi to morali prevaliti na teret građana, koji to nijesu zaslužili”, poručio je Vračar.

Iz Uniproma zaključuju da o dešavanjima na relaciji KAP – EPCG i mogućem gašenju fabrike već pišu svjetski mediji.

Time se, isitču, šalje slika da je Crna Gora postala nestabilna investiciona destinacija.

Poručuju da će se potruditi da dobro upoznaju međunarodna javnost sa kakvim se pritiscima može suočati bilo koja kompanija koja želi da posluje u ovako, kako kažu, nestabilnom investicionom ambijentu.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *