Kako je poznavanje gramatike dvojicu mladića učinilo milijarderima?

U školama su često govorili da je poznavanje gramatike naš odraz u društvu. Ipak, da li su ikada spomenuli da bi poznavanje gramatike moglo da vas učini milijarderima?

Upravo je “ova vještina” dvojicu mladih preduzetnika učinilo uspješnim ljudima.

Kompanija Grammarly, osnovana 2009. godine, je od svojih osnivača, Ukrajinaca Maksa Litnina i Aleksa Ševčenka napravila milijardere. Uz pomoć programera Dmitra Lidera, ovu preduzetnici su napravili kompaniju koja može da ispravi vaše “neuredno” kucanje, gutanje slova, gramatičke greške itd.

Ova kompanija učinila je od svakog od njih milijardere vredne po 4 milijarde dolara, ocjenjuje Forbs.

Osnivači imaju po 35% kapitala

Prema podacima koje je prokupio Pitchbook, oko 22 odsto kompanije Grammarly je u vlasništvu investitora, dok Lider, programer i suosnivač drži udeo od jednog procenta.

To znači da Litvin i Ševčenko imaju, prema proceni, po 35 odsto kapitala ove firme.

Kako se navodi na Forbsu, ova kompanija je osporila njihove procjene, ali navode i da nisu pružili nikakve dokaze da je drugačije.

“Grammarly je privatna kompanija i mi ne otkrivamo distribuciju vlasništva”, rekla je PR kompanije Senka Hadžimuratović u mejlu.

Na početku je cilj bio da pomognu učenicima i studentima

Kompanija sa sjedištem u San Francisku pokrenuta je prije više od jedne decenije kao proizvod koji ima za cilj da pomogne učenicima sa gramatikom i pravopisom i koji je zasnovan na pretplati.

Od tada je evoluirao i napredovao, te se sada može koristiti za uklanjanje pravopisnih i gramatičkih grešaka prilikom poslovne korespodencije, u dokumentima i još mnogo toga.

Ova kompanija funkcioniše po principu pretplate, ali ima i “premijum pakete” koji koštaju u rasponu od 12 do 30 dolara mjesečno.

Kako tvrde iz kompanije, oni svakog dana dopiru do 30 miliona ljudi, što preko aplikacija i veb sajtova, što preko društvenih mreža.

Izvor: BIZLife

Check Also

Taksisti traže markiranje goriva, limitiranje cijena benzina i dizela na maksimalnih 1,10 po litru

Strukovni sindikat taksista Crne Gore tražu hitno zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, a povodom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *