Tri scenarija: Kako će omikron uticati na ekonomiju

Berzanski analitičari upozoravaju da će neizvjesnost oko novog soja virusa vjerovatno i dalje uticati na ponašanje investitora i kretanja na tržištima.

Za sada su ocjene da se neće ponoviti scenario od petka kada se i pojavila vijest o novom soju, a kada su evropski indeksi pali više od tri procenta, a američki preko dva posto.

Početkom sedmice objavljene su vijesti o dosad blagim slučajevima oboljenja koje uzrokuje omikron, što bi značilo da neće biti ozbiljnijih potresa u privredi. Za sada je to umirujuće djelovalo na berze, pa su u ponedjeljak indeksi započeli rastom.

U međuvremenu, ekonomisti investicione grupe Goldman Saks izradili su nekoliko scenarija potencijalnog uticaja nove varijante virusa na globalni ekonomski rast.

Jedan od njih je da je virus omikron lažni alarm bez značajnog uticaja na rast i inflaciju.

Loš scenario, u kome se omikron širi brže od prethodne delta varijante, predviđa da bi u narednoj godini globalni nivo privrednog rasta bio 4,2 posto, i to bi bio pad od 0,4 u odnosu na njihovu sadašnju prognozu.

Govoreći o drugom scenariju, kaže se da ako se pokaže da je omikron tek malo više prenosiv od delte, ali i da uzrokuje mnogo manje ozbiljna oboljenja, to bi bio tzv. normalizovani scenario u kojem bi rast globalne ekonomije mogao biti veći od njihove osnovne prognoze, a inflacija bi se smanjila.

Kako su objavili, međutim, dok se ne bude znalo više o samom omikronu i izgleda za svaki od ovih scenarija, oni neće mijenjati svoje prognoze vezane za rast, inflaciju i monetarnu politiku, pišu hrvatski mediji.

(B92)

Check Also

4iG potpisala Deklaraciju o romingu kojom se obavezuje na ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana

Telekomunikacioni operatori u Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu obećavaju da će sniziti naknade za roming …

Leave a Reply

Your email address will not be published.