Njemačku čeka novi korona haos

Dodajte komentar

Plan da covid potvrde vrijede samo šest mjeseci nakon što je osoba primila drugu dozu vakcine, mogao bi Njemačku gurnuti u haos, piše The Telegraph.

Novi njemački kancelar Olaf Scholz želi svaku osobu koja nije dobila booster dozu tretirati kao nevakcinisanu.

Novi propisi tako bi mogli potjerati milione  ljudi u lockdown, a da za to uopšte nisu krivi.

Veliki broj njemačkih regija nevakcinisanima ne dopušta pristup restoranima, pabovima, teretanama, bioskopima i trgovinama s robom koja nije nužna za život.

Prema dosadašnjoj njemačkoj politici, ljudima se nije preporučivala booster dozu sve dok ne prođe šest mjeseci od primanja druge doze vakcine.

Međutim, Scholz je u utorak regionalnim liderima rekao kako želi da dokaz o vakcinisanju od tog datuma postane nevažeći.

– S obzirom na to da zaštita dobijena vakcinacijom tokom vremena znatno slabi, vakcinisani će šest mjeseci nakon druge doze izgubiti status potpuno zaštićene osobe, stoji u pisanoj preporuci nove Vlade.

Scholz još mora objaviti kad će njegova nova odredba postati obveznom, a mnogi se nadaju da će postojati prelazni period.

Kad bi se odredba uvela odmah, to bi natjeralo milione Nijemaca da zatraže booster dozu, dok se regije širom zemlje žale na nedovoljnu količinu vakcina.

Razvikani voz za cijepljenje, u kojem su Nijemci tokom vožnje u Frankfurtu mogli dobiti vakcinu, ove je nedjelje morao stati s radom jer nije bilo dovoljno vakcina.

– Katastrofa s dostavom, čisti haos, kazao je Peter Feldmann, gradonačelnik Frankfurta, koji je odgovornost prebacio na Jensa Spahna, dosadašnjeg ministra zdravstva, kojeg su optužili da je kriv jer je naručio premale količine vakcina.

Ministarstvo zdravstva u srijedu je ustvrdilo da Njemačka ima zadovoljavajuću zalihu vakcina te je okrivilo lokalne vlasti da nisu naručili dovoljnu količinu.

Portparol je rekao da će do kraja sljedećee nedjelje biti dostavljeno 28 miliona doza. Scholz je najavio ambiciozni novi plan vakcinisanja, prema kojem bi do Božića trebali iskoristiti 30 miliona doza, što bi značilo dramatično ubrzavanje vakcinacije u Njemačkoj.

(Jutarnji)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *