Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je uveo mogućnost plaćanja kriptovalutama

Dodajte komentar

Konzum je od danas kupcima u svojoj online prodavnici omogućio plaćanje kriptovalutama, čime je postao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji omogućava takvu vrstu plaćanja.

Tako fizičke i pravne osobe, vlasnici kriptovaluta, mogu kupovati i plaćati namirnice, higijenske i kućanske potrepštine te druge proizvode iz ponude, a plaćanje kriptovalutama Konzum uvodi u saradnji s domaćom fintech kompanijom Electrocoinom i njihovim sistemom PayCekom, prvim hrvatskim payment procesorom za kriptovalute.

U Konzumovoj online prodavaonici za plaćanje će se moći koristiti devet različitih kriptovaluta – bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) te USDC.

Proces plaćanja kriptovalutama jednostavan je i sličan kartičnom plaćanju, poručuju iz Konzuma.

“Pri završetku odabira proizvoda, kupac će moći odabrati opciju plaćanja kriptovalutama te će mu sistem ponuditi listu onih koje su dostupne. Nakon odabira željene kriptovalute prikazaće se iznos u njenoj protivvrijednosti te generisati QR kod i adresa za uplatu, nakon čega će kupac jednostavno skenirati QR kod isključivo ličnim kriptonovčanikom. Potvrdom transakcije izvršiće plaćanje te će mu na e-mail stići potvrda transakcije iz sistema PayCek, dok će mu račun za plaćenu uslugu ili proizvod poslati Konzum”, saopštili su iz ovog trgovačkog lanca.

S obzirom na volatilnost kursa kriptovalute koji može varirati iz minuta u minut, sistem PayCek garantovaće kupcu prilikom pokretanja transakcije fiksnu kursnu protivvrijednost u vremenu dovoljnom za njeno uspješno izvršavanje.

Izvor: Klix.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *