Ujedinjeno Kraljevstvo zainteresovano za realizaciju investicija i projekata u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Privrednu komoru Crne Gore 30. novembra 2021. godine posjetili su zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi Stiv Erik i direktor za trgovinu i investicije Odeljenja za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva Nikola Stojanoski i sa vršiteljkom dužnosti predsjednice dr Ninom Drakić razgovarali o mogućnostima za realizaciju investicija i projekata u našoj zemlji.

„Želimo da steknemo uvid u investicioni ambijent i mogućnosti da britanske kompanije učestvuju u realizaciji projekata u Crnoj Gori, kao i da doprinesemo jačanju veza naših biznis zajednica“ – saopštio je Stojanoski.

Predstavnici ambasade su istakli da se radi na formiranju Britanskog poslovnog kluba koji će razmotriti opcije saradnje sa crnogorskim poslovnim udruženjima i organizovati posjete i prezentacije kompanija iz te države.

Dr Nina Drakić predstavila je važnu ulogu Privredne komore u kreiranju ambijenta za poslovanje, promociji privrede, međunarodnoj saradnji, realizaciji projekata, edukaciji i drugim oblastima. Istakla je da Komora, koja objedinjava cjelokupnu crnogorsku privredu, predstavlja pravu adresu za razgovore o mogućnostima jačanja ekonomske saradnje i trgovinske razmjene među državama.

„Trgovinska razmjena između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva je na skromnom nivou i ima mnogo prostora za njeno unapređenje“ – ocijenila je Drakić.

Komentarišući aktuelni ekonomski trenutak u Crnoj Gori koji karakteriše oporavak od kovid-krize zahvaljujući uspješnoj turističkoj sezoni, ukazala je na neophodnost da se crnogorska ekonomija diverzifikuje i razvoj više zasniva na proizvodnim djelatnostima. Potencijal za to postoji u prehrambenoj industriji, poljoprivredi, energetici, kazala je Drakić, posebno apostrofirajući značaj zelene i cirkularne ekonomije za dalji ekonomski razvoj.

„Zelena ekonomija i digitalizacija su prilike za oporavak crnogorske ekonomije. Želimo da se povežemo sa britanskim investitorima i prezentujemo im potencijale naše zemlje“ – kazala je Drakić, koja vidi prostor za britanske investicije i u izgradnji saobraćajne i energetske infrastrukture.

Predstavnici ambasade smatraju da Crna Gora može biti interesantna turistima kao „zelena destinacija“.

„Možete turistima ponuditi vašu destinaciju kao zelenu, koja vodi računa o zaštiti životne sredine. To je gostima vrlo primamljivo“ – ocijenio je Stojanoski.

Sektor energetike i projekti koji se realizuju u okviru njega posebno su zainteresovali predstavnike ambasade.

„U oblasti energetike vidimo prostor za saradnju, jer Ujedinjeno Kraljevstvo ima veliku stručnost u toj oblasti“ – naveo je Erik.

Sagovornici su se saglasili da, povodom predstojeće posjete Martina Vikersa, trgovinskog izaslanika britanskog premijera Crnoj Gori, planiranoj za prvu polovinu naredne godine, treba razmotriti opcije za organizaciju poslovnog skupa tokom kojeg bi se predstavile povoljnosti za investiranje u Crnu Goru, aktuelni i budući projekti, kao i povoljnosti koje britanski Export Finance nudi u obezbjeđivanju kredita po konkurentim uslovima, naročito za ulaganja u energiju iz obnovljivih izvora.

Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva su izrazili spremnost da pomognu crnogorskim kompanijama koje su spremne da investiraju u UK.

U radu sastanka učestvovali su i šefica Kabineta predsjednice Radana Damjanović i direktor Sektora za analize i istraživanja Miljan Šestović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *