Svjetska banka preusmjerava sredstva za humanitarnu pomoć Afganistanu

Svjetska banka razmotrit će kompromisni plan slanja humanitarne pomoći za Afganistan, preusmjeravajući sredstva namijenjena za obnovu, izjavio je izvor iz te banke za AFP.

Uprava banke raspravljat će u utorak na nezvaničnom sastanku upravnog odbora o prijedlogu preusmjeravanja sredstava iz Trust fonda za obnovu Afganistana (ARTF) kao “podršku humanitarnim naporima kroz UN i ostale humanitarne agencije”, izjavio je izvor, ne pružajući dodatne detalje.

Ujedinjene nacije upozorile su da se oko 22 miliona Afganistanaca, ili više od polovine stanovništva te zemlje, suočava s nestašicom hrane u zimskim mjesecima zbog kombinovanih posljedica suše izazvane globalnim zagrijavanjem i ekonomske krize pogoršane talibanskim preuzimanjem vlasti u augustu.

Finansijska kriza pogoršana je nakon što je Washington zamrznuo desetak milijardi dolara državnih rezervi Afganistana, a Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond blokirali su pristup Afganistana njihovim novčanim sredstvima.

Potez Svjetske banke i MMF-a dio je kompromisa dogovorenog s Ujedinjenim nacijama i američkom vladom kako bi se preusmjerilo do 500 miliona dolara iz ARTF u humanitarne svrhe, navodi Reuters koji se poziva na zvaničnike upoznate s tim planom.

Time bi se deblokirala pomoć za Afganistan, ali bi se zaobišli talibani.

Fond trenutno im 34 donatora i najveći je pojedinačni izvor finansiranja afganistanskog razvoja, osiguravajući do 30 posto afganistanskog civilnog budžeta i podržavajući osnovne funkcije vlade, prenosi AFP.

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.