Njemački konzulati uvode lutriju za radnike sa Zapadnog Balkana

Dok nova njemačka vlada, koja bi uskoro trebalo da bude formirana, najavljuje ukidanje rokova za zapošljavanje nekvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana i generalno povećanje doseljavanja radnika iz našeg regiona, ambasade i konzularna predstavništva Njemačke na zapadnom Balkanu uvode sistem lutrije, jer su pretrpani zahtjevima koje ne mogu stići obraditi.

Naime, od danas će se zainteresovani za rad na nekvalifikovanim poslovima u Njemačkoj sa zapadnog Balkana, koji se žele zaposliti preko Pravila za zapadni Balkan, morati prijaviti na sistem lutrije kako bi pokušali dobiti termin za vizu.

Istovremeno, nova vlada ne samo da želi nastaviti s doseljavanjem radne snage, nego želi ukinuti ograničenja od 25.000 zahtjeva godišnje, koje je uvela sadašnja vlada na čelu s Angelom Merkel, ali i olakšati doseljavanje radnika i u ostalim kategorijama, poput izdavanja plave karte.

U Ambasadi Njemačke u Sarajevu su nas uputili na obavještenje na njihovom sajtu, a u kojem se zainteresovane strane obavještavaju na koji način mogu ući u doboš za izvlačenje termina za predavanje dokumentacije za dobijanje vize.

“Postupak izvlačenja će biti održan u 51. kalendarskoj sedmici u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu pod nadzorom više osoba. Nakon toga će izvučene osobe još u decembru 2021. biti obaviještene od strane Ambasade kada je njihov termin u januaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 1. do 17. decembra 2021. će učestvovati u postupku izvlačenja. Dakle, ranije izvršena registracija nema prednost u odnosu na onu koja je uslijedila kasnije u periodu od 1. do 17. decembra 2021”, objašnjavaju oni.

To znači da svi koji su već dobili termine neće moći pristupiti u Ambasadu, nego će morati okušati sreću putem doboša i nadati se da će njihovo ime biti izvučeno, čime će steći pravo da mogu da predaju dokumentaciju.

Iako nismo uspjeli zvanično saznati šta je razlog uvođenja ovog neobičnog načina za zakazivanje termina, iz ranijih razgovora i izazova s kojima se suočava njemačka administracija i u ambasadama i u Njemačkoj, može se zaključiti da je osnovni razlog nedostatak osoblja koje obrađuje ove zahtjeve.

(Nezavisne)

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.