Neizvjesnost ponovo seli kapital u „sigurna utočišta“

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskim tržištima i referentne vrijednosti akcija globalnih kompanija zabilježile su pad tokom jučerašnjeg trgovanja nakon ocjene da je malo vjerovatno da će postojeće vakcine biti jednako efikasne protiv novog soja virusa, što je podstaklo investitore da sele kapital u imovinu koja je manje podložna ovim uticajima.

Izvršni direktor Moderne Stefan Bansel naglasio je u intervjuu za Financial Times da smatra da ne postoji mogućnost da efikasnost vakcina bude na istom nivou kada je rijel o omikron soju u poređenju sa prethodnim varijantama, a ova izjava izazvala je veliku zabrinutost ulagača širom svijeta i pokrenula one tržišne trendove koji nastaju kada je uočljivo da se opasnost približava.

Njegove riječi eliminisale su blagi optimizam s početka sedmice kada je u kompaniji BioNTech iznijeta oprezna, ali pozitivna najava da će vakcina koju pravi sa Pfizerom vjerovatno pružiti snažnu zaštitu od teškog obolijevanja od novog soja koronavirusa.

Ovakve okolnosti uslovile su da ulagači na tržištima počnu da eliminišu rizičniji kapital iz svojih portfolija i okrenu se investicijama u imovinu koja slovi za „sigurna utočišta“, kao što su obveznice i japanski jen.

Na situaciju na tržištima uticale su i izjave predsjednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela, iz kojih se mogao naslutiti signal da će doći do bržeg smanjenja stimulansa privredi, bez obzira na to kolike rizike po globalnu ekonomiju predstavlja širenje omikron soja.

Vrijednost japanske valute je jutros na otvaranju trgovanja ostala stabilna, dok je australijski dolar, koji je osjetljiviji na rizik, kliznuo do nivoa jednogodišnjeg minimuma.

Investitori strahuju da bi brzopleto monetarno pooštravanje politike Federalnih rezervi moglo da uguši ekonomski oporavak koji je tek počeo da se nazire, dok se još malo zna o potencijalu omikrona i mogućnosti zaštite postojećim ili vakcinama koje budu proizvedene.

Pauel je u utorak u Kongresu rekao da će zvaničnici Feda na svom sastanku o monetarnoj politici 14. do 15. decembra razgovarati o tome da li da prekinu program kupovine obveznica nekoliko mjeseci ranije nego što je bilo predviđeno.

Prema njegovoj ocjeni, inflacija sa kojom se tržišta sada suočavaju je prolaznog karaktera, a ovakav stav dodatno je zabrinuo ulagače na valutnim tržištima.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *