Jovanić odbio da razriješi Zejaka

Dodajte komentar

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je zahtjev zaštitnice imovinsko-pravnih interesa države Bojane Ćirović za razrješenje Saše Zejaka dužnosti stečajnog upravnika Montenegro erlajnza (MA).

U rješenju od 24. novembra Jovanić navodi da ne postoje razlozi za razrješenje Zejaka, shodno članu 38 Zakona o stečaju. Tim članom predviđeno razrješenje ako stečajni uparvnih ne ispunjava obaveze, ne poštuje rokove, postupa pristrasno u odnosu na pojedine povjerioce, te ako godinu nakon ispitnog ročišta nije unovčio i osigurao imovinu stečajne mase ili nije tražio saglasnost odbora povjerilaca kada je potrebna.

– Sud nalazi da u radnjama stečajnog upravnika koje navodi zaštitnik nema propusta koje zakon propisuje kao uslove za razrješenje – ukazao je Jovanić u rješenju, u koje je Pobjeda imala uvid.

Javnost postupka

Ćirović je tražila razrješenje Zejaka jer joj nije dostavio popis materijalne imovine MA, što je protumačila kao opstrukciju države i zloupotrebu funkcije.

– Neosnovano se u prijedlogu za razrješenje navodi da nepostupanjem po zahtjevu za dostavljanje popisa materijalne imovine stečajni upravnik zloupotrebljava funkciju i namjerno uskraćuje informacije podnosiocu prijedloga. Sud je utvrdio da stečajni upravnik nije postupio protivno odredbi člana 36 stav 1 Zakona o stečaju kojom je propisano da podnosi tromjesečne izvještaje o toku postupka i stanju stečajne mase odboru povjerilaca i stečajnom sudiji – ocijenio je Jovanić.

Javnost stečajnog postupka, kako je pojasnio, obezbijeđena je time što svi učesnici koji imaju pravni interes mogu da ostvare uvid u stečajne spise, po odobrenju suda. U vezi informacija koje su u posjedu stečajnog upravnika, a odnose se na konkretan postupak, javnost se postiže kroz podnošenje tromjesečnih izvještaja. Zejak, objašnjava Jovanić, nije dužan da stečajnom povjeriocu dostavlja dokumentaciju.

– Uvidom u spise predmeta utvrđeno je da je stečajni upravnik podnosio tromjesečne izvještaje koji sadrže sve zakonom utvrđene informacije od značaja za povjerioce. S obzirom da u ovom postupku nije formiran odbor povjerilaca, on se njemu ne može dostaviti, ali stečajni povjerioci koji to žele mogu da se obrate sudu zahtjevom za uvid i kopiranje spisa predmeta – dodao je Jovanić.

Obaveze

Privredni sud je, kako navodi, utvrdio da se ne može zaključiti da Zejak nepostupanjem po zahtjevu stečajnog povjerioca za dostavljanje popisa materijalne imovine MA ne ispunjava obaveze predviđene Zakonom o stečaju, što bi bio uslov za njegovo razrješenje.

– Nijesu ispunjeni ni drugi uslovi za razrješenje, shodno Zakonu o stečaju – zaključuje Jovanić.

Protiv njegove odluke država se može žaliti Apelacionom sudu u roku od osam dana.

Država ne može biti povlašćeni povjerilac

Jovanić ukazuje da prijedlog za razrješenje Zejaka nije podnio ovlašćeni predlagač u skladu sa Zakonom o stečaju, ali i da Ćirović „pogrešno rezonuje“ jer misli da državi može da obezbijedi bolji položaj u odnosu na druge povjerioce MA u stečaju.

– Pogrešno zaštitnik rezonuje da može koristiti svoju funkciju zastupnika državnih organa da ishoduje povlašćeni položaj u stečajnom postupku. U ovom postupku zaštitnik postupa kao zastupnik jednog od stečajnih povjerilaca i izjednačen je u ostvarivanju prava sa drugim povjeriocima – naglasio je Jovanić.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *