Da li će nekretninski balon pući?

Dodajte komentar

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast cijena nekretnina održiv na dugi rok? Da li se očekuje dalji rast cijena nekretnina? Da li je poskupljenje građevinske opreme glavni izazov tog tržišta?

Ova pitanja su bila ključna na jednom od panela na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope “Balkans Property Forum 2021”, na kojoj je grupa stručnjaka za tržište nekretnina iznosilo svoja iskustva i mišljenja o budućem kretanju cijena.

“Pravo pitanje je da li je rast održiv na dugi rok”

Gotovo svi panelisti su se saglasili da je iz pandemijske 2020. i 2021. godine tržište stambenih nekretnina izašlo kao jedan od pobjednika – ipak, o daljem kretanju cijena su imali različito mišljenje.

“Mislim da nije pravo pitanje da li će cijene nastaviti da rastu. Na cijene na tržištu nekretnina prvenstveno utiče inflacija, te možemo da očekujemo kako se ona bude kretala da će se kretati i cijene nekretnina“, kaže zamjenica direktora Merin Grupe, Jovana Martinović Mrics.

Ona je dodala da je pravo pitanje da li će ova vrsta rasta, koja je zabilježena u posljednjih nekoliko godina, biti održiva na dugi rok.

“Svaki dostojan ekonomista će vam reći da ta održivost zavisi prvenstveno od niza varijabli. Moraćemo da obratimo pažnju na glavne faktore koji su i uzrokovali rast cijena na tržištu, na primjer uslove finansiranja“, zaključuje Martinović Mrics.

S druge strane, jedan od direktora Ruftop Kapitala Ivan Čakarević kaže se da ne može reći kako je tržište stambenih nekretnina “pobjednik pandemije”.

“Može se smatrati uspjehom to što je mnogo ljudi odlučilo da novac koji posjeduje investira u nekretnine, smatrajući to najboljim mjestom da ga zaštite usljed manjka drugih prilika za investiranje, kao što je tržište akcija“, kaže on.

On naglašava da su dva glavna izvora rasta cijena nekretnina, upravo prodavci i investitori.

“Rast cijena će zavisiti od prirode ove dvije grupe. Mnogo investitora očekuje određene prinose i tek u momentu kada budemo vidjeli da li su ti očekivani prinosi i ostvareni moći ćemo precizno da kažemo kako će se dalje kretati cijene. Ja lično ne vidim nikakave drastične procese koji mogu da utiču na pad cijena u bliskoj budućnosti“, kaže Čakarević.

“Mislim da ćemo prije vidjeti stabilizaciju cijena, nego pad“, zaključuje on.

Šta kažu iz Porto Montenegra?

Slavica Milić iz Porto Montenegra je pak sigurna da će u narednom periodu oni bilježiti rast cijena.

“Mi smo definitivno zabilježili ekspanziju u 2020. i posebno u 2021. godini. U posljednje dvije godine smo vidjeli drastičan rast potražnje u Crnoj Gori i definitivno ćemo u narednih 6 mjeseci do godinu dana vidjeti rast cijena nekretnina. Ipak, kao što je Ivana istakla, ključno pitanje je da li je ovaj rast održiv“, kaže ona.

Cene građevinskog materijala velik izazov rastu

Rast cijena građevinskog materijala je, prema mišljenju stručnjaka, svakako izazov za tržiše stambenih nekretnina.

“Po mom mišljenju, to je najveći izazov sa kojim se suočavamo u ovom momentu“, kaže Jovana Martinović Mrics i dodaje da izvođači radova i dalje mogu da računaju na prinos na kapital, ali da je sada za to neophodno imati izvanredan projekat kako bi se moglo pregovarati o prihvatljivim cijenama.

Kako kaže direktor Maksifaja Sergej Stoliarčuk, za rješenje ovog izazova je ključna računica između troškova izgradnje i plana prihoda.

“Brzina ne treba da bude imperativ, ne treba da se gradi brzo, niti treba da se sada radi sporija prodaja“, kaže Stoliarčuk i dodaje da će kompanije koje mogu da ponude efikasno rješenje troškova izgradnje i plana prihoda “izaći na svjetlo pozornice”.

Izvor: Blic biznis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *