Cijene nafte pale ispod 71 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje efikasnost vakcine u suzbijanju nove varijante koronavirusa, prestrašivši trgovce i podstaknuvši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je potonula 2,76 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,68 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,86 USD nižoj cijeni, od 67 dolara. Trgovci su se fokusirali na izjavu zvaničnika proizvođača lijekova Moderna za Financial Times da vakcine protiv koronavirusa vjerovatno neće biti jednako efikasne protiv varijante omikron kao što su bila protiv varijante delta.

Cijene nafte u petak su potonule čak oko 12 odsto, uporedo s padom na drugim tržištima, uslijed zabrinutosti da će jako mutirani omikron podstaći nove blokade i smanjiti globalnu potražnju za naftom. Još nije jasno koliko je opasna nova varijanta.

Nova varijanta utiče na ekonomiju prvom redu kroz strah i reakciju politike, ocijenio je u bilješci analitičar UBS-a Paul Donovan.

– Strah utiče na putovanja. Neke zemlje uvode prave zabrane, ali problem je i u strahu ljudi da će negdje zaglaviti pa mijenjaju planove o putovanjima- rekao je Donovan.

Na tržištu očekuju i govor predsjednika američke centralne banke Fed, Jeroma Powella u Kongresu, koji bi, prema pripremljenom tekstu, trebalo da upozori da bi nova varijanta koronavirusa mogla ugroziti oporavak privrede od koronakrize.

Slabija ekonomija značila bi i slabiju potražnju za naftom, a u takvim bi uslovima Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njihovi saveznici mogli odložiti planirano povećanje proizvodnje u januaru 400 hiljada barela dnevno.

OPEC+ trebalo bi da se sastane sjutra.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 74,2 dolara, što znači da je bio 1,7 dolara jeftiniji nego dan ranije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *