Tri povećanja penzija za 13 mjeseci: Počinje reforma sistema PIO sa Svjetskom bankom

U julu ćemo imati vanredno povećanje penzija na osnovu reforme penzionog sistema koji radimo sa Svjetskom bankom, najavio je juče u Skupštini ministar finansija Milojko Spajić odgovarajući na pitanje poslanika Prave Crne Gore Marka Milačića o tomo šta će Vlada uraditi da poboljša status penzionera.

Spajić je kazao da će u januaru penzije biti povećane na osnovu redovnog usklađivanja sa inflacijom i rastom zarada, zatim u julu vanredno, pa u januaru 2023. ponovo na osnovu rasta zarada u 2022. na osnovu projekta Evropa sad.

”U periodu od 13 mjeseci imaćemo tri povećanja penzija, koje će ukupno biti značajno”, kazao je Spajić.

On je naveo da će već u srijedu ove sedmice imati sastanak sa ekspertom iz Svjetske banke za reformu penzionih sistema, da će se ta reforma sprovesti u prvoj polovini naredne godine nakon čega će vanredno biti povećani iznosi penzija.

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović je imao slično pitanje, ali je na odgovor ministra kazao da je budžet Fonda PIO predlogom budžeta povećan za samo osam miliona eura, gdje nema prostora za dva povećanja penzija u narednoj godini.

Spajić je najavio povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto u neto iznosu. On je kazao i da će dug Fonda za zdravstveno osiguranje, koji je novoj vladi, kako je rekao, ostavila prethodna vlast od 39,7 miliona eura, biti smanjen do kraja godine na 23 miliona.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović, član opozicionog kluba DPS-LP, kazao je juče da će glasati za zakone iz projekta “Evropa sad”, iako sumnja da se ciljevi o rastu zarada ne mogu ispuniti i nazivajući ih marketinškim trikom.

Raško Konjević iz SDP-a pitao je ko je Goran Radosavljević, političar iz Srbije, koji se predstavlja na društvenim mrežama kao savjetnik crnogorskog premijera i zbog čega je imao ugovor o djelu u Ministarstvu finansija za koji mu je u jednom mjesecu isplaćeno 3.000 eura.

Spajić je kazao da je riječ o stručnjaku za programski budžet kojeg je predložio IBRD, i da se ta uplata odnosi na angažovanje od više mjeseci. Ministar je kazao da je bivša Vlada potrošila 300 hiljada eura na konsultacije o programskom budžetu kojeg nikada nisu sproveli, a da je to uradila nova Vlada.

Na Tviteru je Radosavljević objavio predstavljanje kapitalnog budžeta Crne Gore, a zatim je u pitanjima u komentarima o procentualnim isplatama gdje je pominjano i Cetinje, kazao da se protivi takvoj raspodjeli jer treba da zavisi od projekata i da Vlada to pokušava da ukine.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.