Lučić: Proizvodnja sadržaja – kako je promjena ponašanja potrošača otvorila novi prozor u telekomunikacijama

Generalni direktor Telekom Srbija Grupe, pružaoca usluga fiksne, mobilne, televizijske i internet komunikacije za preko 11 miliona pretplatnika.

“Ne tako davno, telekomunikacije su se odnosile samo na telefone. Kada sam prvi put počeo da radim kao inženjer, tek što sam završio Univerzitet 1990-ih, telekomunikacije su bile ‘vruće stvari’. Svi su željeli po komad od njih. Kako mi na srpskom kažemo, industrija je bila „zlatna koka“: Biznis u razvoju sa veoma visokim profitom.

Ali sa dolaskom digitalnog doba i usponom velike tehnologije, telekomunikacione grupe se sada suočavaju sa stalnim prijetnjama drugih igrača koji zadiru u njihov teren i dolaze sa rješenjima koja odvraćaju kupce od tradicionalne televizije i telefona u korist drugih opcija. Zbog toga se mnogi u ovoj industriji šire u druge oblasti kako bi zadržali i povećali svoju bazu potrošača.

Ali prvobitna svrha telekomunikacija i dalje važi, a to je stvaranje smislenih veza. Bilo da se radi o održavanju kontakta sa voljenima, donošenju znanja u škole ili — ono što ja vidim kao najnoviji trend — stvaranju zabavnog sadržaja.

Mnoge telekomunikacione kompanije ulaze u proizvodnju sadržaja, uključujući i moju. I to ne zbog tog da bih ja mogao da šetam crvenim tepihom na otmenim premijerama i da se slikam sa filmskim zvijezdama (iako je i to zabavno!). Kulturološki, važno je da gledaoci u nedovoljno zastupljenim područjima, uključujući Srbiju i druge balkanske zemlje, imaju lokalno proizveden, kvalitetan sadržaj na svom jeziku koji odražava njihovu sopstvenu kulturu. Vjerujem da ovde postoji prostor za njegovanje naše filmske i televizijske industrije i obezbjeđivanje tržišta za lokalne kreativne talente.

U isto vrijeme, koristeći uspjeh drugih medija kao šablon, telekomunikacione kompanije takođe mogu da se postaraju da emisije u koje ulažu i čiju proizvodnju pomažu imaju dovoljno univerzalnih tema kako bi potencijalno mogle da imaju odjeka kod više globalne publike. Na primjer, moja kompanija trenutno koproducira seriju o mladom i ambicioznom agentu srpske tajne službe koji se našao u međunarodnoj špijunskoj igri, i nadamo se da takva tema može biti zabavna u različitim kulturama.

Ovo će biti testirano uskoro kada serija počne da se emituje u zemljama poput Brazila. Polazeći od lokalnih korijena, možete se udružiti sa međunarodnim distributerima sadržaja i na kraju proizvoditi serije i filmove većeg dometa.

Ali šta bi trebalo da bude vaša krajnja motivacija za ulaganje u proizvodnju sadržaja?

Sve se vraća na alfu i omegu naše industrije: Naše kupce. Vidjeli smo velike promjene u načinu na koji se sadržaj konzumira. Umjesto da se cijela porodica okuplja ispred televizije zbog sadržaja koji se emituje u određeno vrijeme, potrošači sada očekuju da će imati pristup većem izboru sadržaja na zahtjev, po razumnoj cijeni. Potrošači žele da mogu da strimuju na svojim laptopovima i telefonima, sa kauča, u vozu ili iz aviona. Pandemija je doprinijela da odlazak u bioskop za mnoge ljude postane prošlost. I mnogi od nas više vole da ulažu u likove i priče koje se protežu kroz nekoliko epizoda, nego u film koji mora da se razvije i riješi za manje od dva sata.

Over-the-top (OTT) igrači osvajaju sve više i više gledalaca, preko interneta, a ne preko kablovske ili zemaljske televizijske infrastrukture. Prije samo pet godina smatrali smo da su OTT platforme početnici. Sada su sazreli u globalne igrače i ne možemo zamisliti život bez njih. Oni mnogo ulažu u sopstveni sadržaj, i to prilično uspješno: Na dodjeli Oskara 2021. vidjeli smo da je Netfliks odnio sedam Oskara. Kako kažu, ako ne možete da ih pobijedite, pridružite im se.

Za moju kompaniju, to je bilo jednostavno – morali smo da uđemo u sadržaj ili bismo zaostali. I postoje mnoge prednosti ulaska u ovu industriju. Novi sadržaj je nesumnjivo podstakao rast prihoda. Broj gledalaca za televizijske kanale se povećao, kao i striming saobraćaj. U mogućnosti smo da kreiramo sadržaj koji će odjeknuti širom regiona, pa čak i u kulturama i dijaspori van regiona Zapadnog Balkana.

Radujem se crvenom tepihu na promociji vrhunskog lokalnog sadržaja koji će se pojaviti u budućnosti i pokazati gdje telekomunikacije mogu da odvedu kreiranje sadržaja. ‘Vežite se za fotelju – biće to prava vožnja.'”

Autorski tekst Vladimira Lučića, Generalnog direktora Telekoma Srbija za magazin Forbs.

Check Also

Kako da budete uspješni na poslu, a da vaš privatni život ne trpi

Napraviti balans između posla i privatnog života sve je veći izazov u današnjem random okruženju. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.