Dvije prijave za predsjednika Savjeta AZK

Dodajte komentar

Na javni konkurs za izbor predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) prijavili su se Lepa Aleksić i Božidar Lopičić koji su zaposleni u toj državnoj instituciji. To je zvanično potvrđeno “Vijestima” u Ministarstvu ekonomskog ratzvoja (MER) koje je raspisalo javni konkurs za izbor predsjednik Savjeta AZK na koji su se prijave mogle dostavljati do 24. novembra.

”Na javni konkurs za izbor predsjednika Savjeta AZK stigle su dvije prijave od kojih je jedna Lepe Aleksić koja je trenutno vršilac dužnosti izvršne direkorice AZK. Druga prijava je Božidara Lopičića. Izbor predsjednika Savjeta u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije sprovodi se tako što ministarstvo Vladi predlaže kandidata za ovu poziciju. Dakle, ministarstvo nema obavezu da to učini ako smatra da prijavljeni kandidati nisu adekvatni za izbor na ovu poziciju”, objašnjeno je iz resora kojim rukovodi ministar Jakov Milatović.

Iz MER-a su kazali da raspisivanje javnog poziva nije bila obaveza, već samo način da se pokuša naći adekvatno kadrovsko rješenje u skladu sa trenutno važećim zakonom.

Mjesto predsjednika Savjeta AZK je upražnjeno nakon što je Miodrag Vujović, koji je obavljao tu funkciju, otišao u penziju. “Vijesti” su ranije iz nezvaničnih izvora objavile da je Vujović od ljetos u penziji. On je bio šef pregovaračkog poglavlja 8 (zaštita konkurencije). U Savjetu su još Novo Radović i Jovana Tošković.

U AZK nije popunjeno ni mjesto direktora, već tu poziciju kao vršilac dužnosti obavlja Aleksić, kojoj je nedavno postavljena sedmi put na to mjesto, od čega drugi put u mandatu aktuelne Vlade na sjednici 14. oktobra. Status vršioca dužnosti traje po zakonu šest mjeseci i može se produžiti ponovo, a Aleksić je na toj poziciji od sredine 2018. godine.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz više izvora Aleksić je pred penzionisanjem i postoji opcija da se onda postavi za predsjednika Savjeta do odlaska u penziju, a da se za vršioca dužnosti imenuje Radojka Ćirković koja je samostalni savjetnik u Odjeljenju za utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaja. U skupštinskoj proceduri je od sredine juna predlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti konkurencije kojim se, između ostalog, mijenjaju uslovi za izbor direktora i njegovih zamjenika.

AZK od sredine 2018. godine funkcioniše kao nezavisna institucija koja kontroliše dodjelu državne pomoći, a zbog tog novog posla ima drugačiji menadžment. Osim direktora, AZK ima dva pomoćnika od kojih je jedan za sektor kontrole državne pomoći, a drugi za zaštitu konkurencije, kao i Savjet sa predsjednikom i dva člana. Jednog člana u Savjetu predlaže ministarstvo ekonomije, a drugog ministarstvo finansija. Vlada bira direktora AZK i njegove pomoćnike.

Izvor: VIjesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *