Panika na tržištima, karte se iznova miješaju

Dodajte komentar

Kad se već činilo da su finansijska tržišta otporna na koronu, talas rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.

Pali su dionički indeksi, kriptovalute i prije svega cijene nafte. Sigurna luka zasad su zlato i državne obveznice.

Dow Jones je u petak pao 2,5 posto (ili dobrih 900 bodova), najviše ove godine, slično kao i frankfurtski DAX30 koji je pao više od četiri posto. Vodeći dionički indeksi ove su jeseni redovito postavljali nove rekorde, covid-19 više uopšte nije bio tema, a tu i tamo ulagače je uplašio tek porast inflacije i povezana veća vjerovatnoća da će Fed početi pooštravati monetarnu politiku brže od očekivanog. Vijest da je u Južnoj Africi, a potom i u Belgiji otkrivena nova verzija koronavirusa, koja bi mogla zaobići imunitet, mnoge je stvari stavila u novi kontekst i iznova promiješala karte.

Cijene državnih obveznica značajno su porasle, što je smanjilo njihove tražene prinose, s 10-godišnjim obveznicama SAD-a nešto ispod 1,50 posto. Zanimljivo je da je dolar u petak izgubio više od jedan posto u odnosu na euro.

Investitori su utjehu dijelom tražili u plemenitim metalima, pri čemu je zlato u početku poraslo više od postotka na više od 1800 dolara za 31,1 gram po unci, a na kraju dana opet je bilo ispod te granice. Na nedjeljnom nivou cijene zlata pale su za gotovo tri posto jer je u prvoj polovini nedjelje na ovom tržištu vladalo mnogo pesimizma jer je postajalo sve jasnije da će guverner Fed-a Jerome Powell (očito je dobio novi mandat) ranije početi rasti od očekivanih kamatnih stopa, vjerojatno već u junu.

Iako, ako omikron predstavlja ozbiljnu prijetnju, mogao bi pomjeriti vremensku liniju zauzdavanja monetarne politike Fed-a, a što će opet kreirati novu stvarnost za investitore…

Autor: Marko Majić

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *