Nikad bolja skijališta, nikad manje rezervacija

Dodajte komentar

Pripreme za zimsku turističku sezonu na Žabljaku i u Kolašinu uveliko su završene, samo se čeka snijeg. Na Savinom kuku i Skijalištu 1600 sva postojeća skijaška infrastruktura kao i ugostiteljski kapaciteti koji se nalaze u sklopu skijališta potpuno spremno će dočekati prve goste koje očekuju već polovinom narednog mjeseca. U Kolašinu za sezonu će biti i gotova žičara koja će povezati dva skijališta tako da ćemo tamo imati 45 kilometara skijaških staza, čime će to biti najkonkurentniji zimski centar u regionu. Očekuju se prije svega domaći gosti, a onda i iz regiona, prije svega Albanije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Početak zimske turističke sezone, kako se najavljuje, planiran je za 15. decembar, što će zavisiti u velikoj mjeri od epidemijske situacije, kao i vremenskih uslova.

Vršilac dužnosti direktora Skijališta Crne Gore Đuro Milošević kazao je da su već u završnim pripremama zimske sezone, nakon veoma uspješne ljetnje.

“Ski centar Kolašin 1600 trenutno raspolaže sa najmodernijom šestosjednom isklopivom žičarom otvorenog tipa sa 10,5 kilometara skijaških staza. U toku su završni radovi na izgradnji žičare K7 čijom izgradnjom će Ski centar Kolašin 1600 proširiti kapacitete skijaških staza sa dodatnih 10,5 kilometara. To znači da ćemo tokom predstojeće zimske turističke sezone imati ukupno 21 kilometar skijaških staza”, najavljuje Milošević dodajući da će izgradnjom žičare K7 doći do objedinjavanja Ski centra Kolašin 1600 sa Ski centrom Kolašin 1450.

“Objediniće se ski centri i onda ćemo imati ukupno sa Kolašinom 1450 oko 45 kilometara skijaških staza, čime će ski centar na području Kolašina biti jedan od najkonkurentnijih u regionu”, kazao je Milošević.

U prethodnom periodu, kako je istakao, odrađene su promocije za nekoliko tržišta. Tako je nedavno grupa od deset turoperatora iz Turske boravila u studijskoj posjeti Crnoj Gori, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije.

“Realizacija te studijske posjete uslijedila je nakon održanog online webinara, koji je organizovala NTO i na kojem su učestvovali predstavnici Skijališta Crne Gore, a na kojem je prisustvovao veliki broj turskih turoperatora zainteresovanih za saradnju sa crnogorskom turističkom privredom. Turoperatori su boravili u Kolašinu gdje su imali priliku da se upoznaju sa aktuelnom ponudom Ski centra Kolašin 1600 “, kazao je Milošević.

Po njegovim riječima, u saradnji sa Nacionalnom turstičkom organizacijom u narednom periodu u planu je promocija zimske turističke sezone u regionu, tačnije Srbiji, Albaniji, Kosovu, Hrvatskoj i BiH.

“Takođe, u saradnji sa NTO početkom decembra imaćemo studijsku posjetu turoperatora iz Češke i Slovačke. Imamo najave istih posjeta od strane turoperatora iz Albanije i Slovenije”, najavio je Milošević.

Kao i prethodnih godina, kako je kazao, očekuju se turisti iz Albanije.

“Kako postajemo konkurentni ski centrima u regionu, u skladu sa tim ove sezone očekujemo povećan broj turista iz Srbije, Hrvatske i BiH. Naravno, sve studijske posjete koje se organizuju na ski centru su uvod u dolazak turista iz tih područja”, kaže Milošević.

Najavio je i proširenje parkinga prostora na Ski centru Kolašin 1600 za dodatnih 300 mjesta kao i novu opremu. I u ponudi imaju novina.

“Skijališta Crne Gore raspisala su tender za nabavku pokretne trake i ski poligona za skijaše početnike čijom instalacijom ćemo proširiti ponudu za najmlađe posjetioce i početnike. Takođe, u toku je nabavka nove skijaške opreme sa čim će ski rental na Ski centru Kolašin 1600 raspolagati sa najnovijom opremom skija i bordova”, poručio je Milošević.

I na Žabljaku je sve spremno. Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović kazala je za Pobjedu da je sve spremno za turiste i da samo čekaju snijeg. Hoteli su trenutno zatvoreni i očekuje se da će se otvarati početkom sezone, što zavisi od snijega i epidemiološke situacije.

“Trenutno se nalazimo u finalnoj fazi pripreme za zimsku sezonu, a to znači da su smještajni objekti zatvoreni. Kada je u pitanju promotivna kampanja, ona je u kontinuitetu, ali je većim dijelom završena od strane lokalne TO u saradnji sa NTO”, kazala je Krgović-Šarović.

Što se tiče cijena, kažu da su ove godine konkurentni u regionu.

” Već imamo hotele sa četiri zvjezdice koje nude cijenu od 24 eura za usluge spavanja sa doručkom, naravno ako turisti borave četiri ili više noći. Definisana je cjenovna politika, pripremljena je turistička privreda za početak sezone koju očekujemo 15. decembra”, kazala je Krgović-Šarović dodajući da, nažalost, imaju naslijeđeni hendikep da još uvijek zavise od sniježnih padavina.

“Prema nekim prognozama, očekujemo snijeg uskoro. Još uvijek nemamo vještačko osnježavanje na stazama, ali sa druge strane ukoliko ne bude dovoljno snijega u pravom trenutku imamo cjelokupnu ponudu na otvorenom od strane Nacionalnog parka Durmitor ili u samom parku. Imamo i rafting koji je otvoren za cijelu godinu tako da su to neke dodatne opcije za uživanje “, najavljuje Krgović- Šarović.

Što se tiče tržišta, fokusirani su na domaće goste i iz regiona, mada, kako je kazala, imaju interesovanja turista sa ruskog govornog područja.

“Ono što je problem je to što su to turisti koji su malo zahtjevniji jer oni traže hotele sa pet zvjezdica, koji imaju kvalitetne sadržaje, velnes, spa centre… Žabljak ne može u ovom trenutku da odgovori na njihove zahtjeve i, naravno, još uvijek imamo tu neizvjesnost na samu situaciju sa pandemijom kovid-19”, kazala je Krgović- Šarović dodajući da očekuju i posebne epidemiološke mjere koje će biti propisane posebno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.

“Samim tim je izostao rani buking, kada su u pitanju rezervacije koje nijesu na očekivanom nivou. Navikli smo da u ovom periodu imamo 100 odsto bukiran smještaj za praznike. Ove godine je to na nivou od oko 40 odsto, kako u kolektivnom tako i u individualnom smještaju, što govori o velikoj opreznosti posjetilaca i samom iščekivanju propisanih mjera i samom situacijom sa kovid-19”, kazala je Krgović-Šarović koja je mišljenja da će to uticati na dolazak inostranih turista.

“Naša glavna očekivanja su domaći gosti, zatim gosti iz regiona kao iz Ukrajine”, kazala je Krgović-Šarović. Najavljuje i da će hoteli početi da se otvaraju 15. decembra što će diktirati njihove rezervacije.

Izvršni direktor Turističkog centra ,,Durmitor“, koji gazduje Ski centrom Savin kuk Marinko Purić, takođe je kazao da je sve spremno za početak sezone, ali da će ona biti uslovljena epidemiološkom situacijom u državi i količinom sniježnog pokrivača.

“Nadamo se da će biti snijega, ali da li će pasti 15. decembra još nijesmo sigurni. Što se tiče žičare, odrađen je redovni jesenji remont. U punom kapacitetu je spremna. Posjedujemo i dva lifta koji rade zimi i oni će biti u funkciji. Privodimo pri kraju pripreme i 95 odsto pripreme je završeno”, kazao je Purić dodajući da su uradili i sve potrebne intervencije na žičari koje se odnose na bezbjednosne mjere.

“Definisana je i cjenovna politika na skijalištu. Pohvalno je da su cijene prilagođene trenutno i ekonomskoj situaciji i u Crnoj Gori i šire i da imamo konkurentne cijene”, kazao je Purić dodajući da samo čekaju snijeg kada očekuju i prve goste.

Cijene jednodnevnog ski pasa na Savinom kuku spuštena je na minimalni iznos od 11 eura, a za sve turiste koji borave u hotelima i individualnom smještaju koji su prijavljeni i izmirili boravišnu taksu još jedan dodatni euro popusta, tako da će to biti 10 eura.

“Za sve stanovnike opština Žabljak, Šavnik i Pljevlja će biti 50 odsto popusta na sve cijene ski pasa. Imamo i višednevne ski pasove koji imaju dodatne popuste”, najavio je Purić.

Cjenovnik se razlikuje od prošlogodišnjeg jer ima više modaliteta ponude, ali je po visini ski pasova gotovo identičan.

Direktor hotela ,,Avala“ i ,,Bjanka“ Nemanja Kuljić kazao je Pobjedi da su njihova oba hotela puni više od 90 odsto povodom Dana Albanije.

“Jutros nas je obradovao i prvi snijeg u Kolašinu pa vjerujemo da je to najava jedne veoma uspješne zimske sezone. Prognoze su zaista dobre a tome su umnogome doprinijela i značajna ulaganja u infrastrukturu naših skijališta”, kaže Kuljić i dodaje da očekuju visoku popunjenost za novogodišnje praznike.

“U ovom momentu je prodato nešto više od 60 odsto kapaciteta hotela ,,Bjanka“. Uskoro ćemo objaviti ko će nam sve gostovati za Novu godinu. Biće to atraktivan muzički program pa će se u ,,Bjanci“ i ove godine tražiti mjesto više”, poručuje Kuljić.

Trenutno imaju najviše gostiju iz Crne Gore (prije svega zbog velikog broja seminara i konferencija) i Albanije, a u narednom periodu i periodu novogodišnjih praznika će dominirati gosti iz Crne Gore, regiona i Rusije.

“S obzirom na sjajne konferencijske kapacitete, gotovo da nijesmo imali pauzu između ljetnje i predstojeće zimske sezone”, poručuje Kuljić.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *